Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un danez va fi judecat pentru blasfemie după ce a incendiat un exemplar din Coran

danemarca

Un cetăţean danez care a incendiat un exemplar din Coran, într-o înregistrare video postată de Facebook, va fi judecat pentru blasfemie, într-un proces ce va avea loc la Aalborg (nord), a comunicat miercuri Parchetul general, anunţând o premieră pentru ţara scandinavă după anul 1971, transmite AFP. Potrivit comunicatului procurorilor, 'distrugerea prin foc a unor cărţi sfinte precum Biblia sau Coranul poate constitui o încălcare a legii referitoare la blasfemie'.

Inculpatul este un bărbat de 42 de ani, a cărui identitate nu a fost făcută publică şi care, în decembrie 2015, a dat foc unui exemplar din Coran în grădina sa, după care a postat înregistrarea pe contul de Facebook al unui grup intitulat 'Da libertăţii, nu islamului'. Codul penal danez prevede, la articolul 140 referitor la blasfemie, o pedeapsă cu închisoare de până la patru luni, însă în cazul de faţă, Parchetul cere doar aplicarea unei amenzi.

Data la care va începe procesul nu a fost anunţată. Aceasta va fi doar a patra oară în aproape 80 de ani când justiţia daneză va judeca un caz în care este invocat articolul 140, conform Agerpres. În 12 cazuri, Parchetul a abandonat urmărirea în justiţie. Cel mai cunoscut dosar este cel legat de caricaturile înfăţişându-l pe profetul Mahomed, publicate iniţial în cotidianul Jyllands-Posten, în 2005, şi preluate ulterior în alte 17 jurnale în februarie 2016. Publicarea acestor caricaturi, mai ales în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, a declanşat manifestaţii violente în mai multe ţări musulmane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.