Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un documentar despre Leonardo da Vinci va fi difuzat în peste 60 de ţări

National Geographic
Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci şi "ştiinţa lui asupra picturii", subiectul unei expoziţii de mare succes organizate la muzeul Luvru spre sfârşitul anului trecut, vor fi vedetele unui film documentar ce va fi difuzat în Franţa şi în alte peste 60 de ţări, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Une nuit au Louvre: Leonard de Vinci", un lungmetraj documentar cu o durată de o oră şi 30 de minute, îi conduce pe spectatori într-o lungă călătorie spre centrul operei şi vieţii marelui maestru al Renaşterii, prin intermediul sălilor de la Luvru, cel mai mare muzeu din lume, au anunţat reprezentanţii instituţiei pariziene.

Acompaniat de partituri muzicale semnate de Johann Sebastian Bach, Francois Couperin, Marin Marais şi Marc-Antoine Charpentier, spectatorul este antrenat într-o călătorie nocturnă şi însoţit de comisarii de artă Vincent Delieuvin şi Louis Frank, mari experţi în opera lui Leonardo da Vinci şi care au pregătit expoziţia timp de 10 ani.

Ei analizează şi interpretează cu minuţiozitate fiecare operă de artă, dezvăluind "ştiinţa picturii" - aşa îşi definea Leonardo da Vinci propriile cercetări -, în care artistul italian vedea "o ştiinţă divină, capabilă să recreeze lumea".

Muzeul Luvru a încredinţat companiei Pathe Live sarcina de a produce şi de a distribui pe plan mondial acest documentar, regizat de Pierre Hubert-Martin şi tradus în 30 de limbi.

"Prima misiune a muzeelor este aceea de a favoriza întâlnirea publicului cu operele de artă, dar este rolul nostru de a pregăti sau de a prelungi vizita, să încurajăm aprofundarea cunoştinţelor lor", a comentat într-un comunicat Jean-Luc Martinez, preşedintele-director al Muzeului Luvru.

Proiecţii ale acestui documentar vor avea loc din 16 până în 22 septembrie în Franţa, Elveţia şi Belgia.

Filmul va fi difuzat începând din 16 septembrie în alte 60 de ţări ale lumii.

Citește și: DOCUMENTE EXPLOZIVE - Apa pretins potabilă de la fântânile publice din Sectorul 2 NU ESTE POTABILĂ! Conține microbacterii peste limita legală, inclusiv E-Coli

A fost nevoie de patru nopţi de filmare în interiorul Muzeului Luvru pentru a crea acest documentar, filmat cu camere 6K.

Expoziţia consacrată lui Leonardo da Vinci, deschisă din 25 octombrie 2019 până pe 24 februarie 2020, cu câteva săptămâni înainte de izolarea populaţiei franceze la domiciliu din cauza pandemiei de COVID-19, a fost vizitată de aproape 1,1 milioane de persoane şi a stabilit un record absolut pentru muzeul parizian.

Cu toate acestea, expoziţia a fost criticată că ar fi fost prea savantă pentru o parte a vizitatorilor. Retrospectiva a reunit 10 tablouri ale geniului picturii renascentiste şi multe desene realizate în formate mici.

Celebrul tablou "Mona Lisa", aflat într-o stare fragilă, a rămas expus în sala lui obişnuită de la Luvru, fără să fie însă inclus în acestă expoziţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.