Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un europarlamentar a organizat o conferință la Patriarhie despre ia românească

www.stiripesurse.ro

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a organizat astăzi la Palatul Patriarhiei din București o conferință intitulată: „Contribuția iei românești la patrimoniul cultural european”. Rebega a apreciat că ”este unul dintre cele mai frumoase evenimente pe care le-am organizat, cu o încărcătură spirituală unică. Ia românească este o poveste despre sufletul românesc și o filă de istorie în același timp. Evenimentul nostru s-a bucurat de succes și vreau să cred că suntem parte integrantă din efortul României de a înscrie Iia românească în Patrimoniul Cultural Imaterial al umanității (UNESCO), arătând lumii că ia românească este o carte de identitate pentru poporul român și un vârf al artei populare românești”, a precizat europarlamentarul pe pagina sa de facebook.

Evenimentul a beneficiat de un concert de muzică corală românească, de dansuri românești interpretate de copii, precum și de un recitalul unui cor teologic.

În cuvântul său despre importanța iei românești, Laurențiu Rebega a arătat că ” spre deosebire de îmbrăcămintea în lumea modernă, portul tradițional nu era uniformizat, ci respecta individualitatea, fiind creat în casă, și nu era menit nici să epateze, nici să glorifice pe cineva, ci să precizeze locul în sânul comunității și integrarea în rândul valorilor ancestrale ale acesteia. Să nu uităm că, în cazul iiei, drumul creării acesteia era parcurs în sânul comunității de la punerea semințelor de in până la țesătura finală. Așadar, haina era o creație artizanală sută la sută, o vedeai cum crește pe câmp, țesătura care urma să devină îmbrăcăminte se năștea în mâna ta și, în felul acesta, momentul îmbrăcării ei reprezenta răsplata unei munci îndelungate în care participai la fiecare etapă. Raportul cu haina era de aceea unul viu și creativ, nu un raport comercial obiectualizant, haina putea de aceea să reprezinte mult mai bine persoana care o purta pentru că era, dacă nu rodul direct al muncii mâinilor sale, atunci cel puțin rodul muncii membrilor familiei”. Rebega a mai arătat că ”ia românească și portul tradițional erau o reprezentare aparte a prezenței feminine, a grijii și iubirii pe care femeia o aducea în sânul familiei, a felului ei aparte de a-și vedea familia luminoasă și de a o înconjura de razele inimii sale. Veștmintele românești însemnau, de aceea, nu doar legătura cu comunitatea sătească și cu setul ei de valori, ci și legătura strânsă din sânul familiei care își producea singură toate cele necesare vieții și care se lega, în felul acesta, prin mii de fire nevăzute, prin responsabilitățile pe care și le asuma fiecare membru al familiei cu privire la binele celorlalți din casă”.

Acesta este al doilea eveniment dedicat tradițiilor românești organizat de europarlamentarul Laurențiu Rebega la Palatul Patriarhal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.