Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un europarlamentar bulgar aruncă în aer bucuria intrării în Schengen: Pe frontiere terestre nu avem foaie de parcurs!

vitanov

România și Bulgaria vor intra în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, însă perspectiva intrării cu frontierele terestre pare destul de îndepărtată, crede parlamentarul bulgar Petăr Vitanov, citat de Rador.

„Nu avem o foaie de parcurs pentru ca Bulgaria şi România să intre în Schengen cu frontierele terestre, iar aceasta este o veste alarmantă”, a declarat, într-o emisiune la postul TV Nova News, Petăr Vitanov, liderul delegației socialiștilor bulgari din Parlamentul European.

„Vestea bună este că nu am fost separaţi de România. Acest lucru a costat eforturi enorme ale unui număr de politicieni bulgari. Separarea ar fi o lovitură grea pentru imaginea ţării, pentru eforturile diplomatice ale tuturor celor care au fost implicaţi în obiectivul Schengen. Acest pericol a trecut. Multe guverne au lucrat pentru aceasta”, a comentat Vitanov.

Decizia Consiliului JAI de la finele anului trecut este un eșec pentru București și Sofia, crede europarlamentarul bulgar, întrucât obiectivul esențial era intrarea în spațiul Schengen cu frontierele terestre, însă pentru acest lucru nu a fost oferită o dată oarecare, ceea ce înseamnă că aderarea completă poate fi amânată sine die.

„Nu s-a realizat ceea ce se aştepta, deoarece principalele probleme sunt legate de frontierele terestre: pierderi pentru afaceri, probleme de mediu, accidente rutiere. Eşecul provine din faptul că solicitările guvernanților erau ca problema să fie rezolvată până la sfârşitul anului.

Acest lucru nu s-a întâmplat. Eşecul vine şi din faptul că premierul spunea că vom avea o dată anume în 2024. Aceasta este o recunoaştere a faptului că aderarea noastră cu frontierele terestre va avea loc cel mai devreme în 2025”, crede Vitanov.Astfel, în lipsa unei foi clare de parcurs, Bulgaria și România pot fi ținute în afara spațiului Schengen ani întregi. „Alte ţări, precum Austria şi Croaţia, au primit termene clare pentru aderarea lor la Spaţiul Schengen. Nu există nicio modalitate de a fi complet mulţumiţi. Propuneri similare au fost făcute altor guverne bulgare, dar acestea nu le-au acceptat”, a conchis Petăr Vitanov.

„Astăzi (n.r. sâmbătă), 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria.În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024. De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”, a anunțat Ministerul de Interne român, în urma negocierilor purtate de România și Bulgaria cu Austria, țară care s-a opus intrării celor două state balcanice în zona Schengen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.