Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un festival belgian, primul element RESTRAS din patrimoniul UNESCO, după acuzații de antisemitism

unesco

Carnavalul anual din Alost, Belgia, a devenit primul element retras din lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO, după acuzații de antisemitism, a anunțat organizația, potrivit huffingtonpost.fr.

Anunțul a fost făcut vineri de comitetul de selecție, compus din reprezentanți ai 24 de state membre ale Convenției UNESCO, care este reunit în perioada 9 - 14 decembrie, la Bogota, în Columbia, pentru a examina noi solicitări de înscriere pe prestigioasa listă a patrimoniului imaterial.

În luna martie, carnavalul din orașul belgian Alost (Aalst în flamandă) a fost acuzat de antisemitism, după ce unul dintre carele alegorice a apărut decorat cu două figuri caricaturale care reproduceau multe dintre stereotipurile antisemite din anii 1930.

Activiști antirasism și organizații de evrei au solicitat UNESCO să ia în considerare scoaterea evenimentului de pe lista patrimoniului universal.

Citește și: Marcel Vela, intervenție în FORȚĂ! Capul care ar urma să CADĂ - Va fi cutremur într-o instituție a statului

Autoritățile locale au luat apărarea organizatorilor festivalului, vorbind despre un ritual care permite ironizarea tuturor subiectelor.

Carnavalul din Alost atrage anual în cele trei zile care preced Miercurea Cenușii, o sărbătoare catolică, zeci de mii de persoane. Anul viitor va avea loc în perioada 23 - 25 februarie.

Carnavalul a fost înscris în lista patrimoniului UNESCO în 2010.

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitaţii UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, încheiată la Paris, pe 17 octombrie 2003. Patrimoniul cultural imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.