DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Odorheiu Secuiesc. A fost emisă decizia uciderii a 79 de porci

Autorităţile sanitar veterinare din Harghita sunt în alertă după ce prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată la o gospodărie din Odorheiu Secuiesc, fiind emisă decizia uciderii imediate a 79 din porci, din două localităţi, a informat joi Instituţia Prefectului Harghita.

Potrivit sursei citate, prezenţa virusului a fost confirmată de un laborator din Braşov, după ce mai mulţi porci s-au îmbolnăvit, motiv pentru care în cursul zilei de joi s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor al judeţului Harghita, care a luat decizia uciderii imediate a 12 porci dintr-o gospodărie din Odorheiu Secuiesc şi a 67 de porci dintr-o gospodărie din Feliceni, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Scandalos! Un cunoscut medic acuză abuzuri ale Poliției! ‘Umilință și lipsă de politețe la adresa seniorilor’

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a precizat, pentru AGERPRES, că un vier din Feliceni a fost dus la montă la Odorheiu Secuiesc şi de aceea decizia de ucidere vizează animalele din cele două gospodării.

De asemenea, alte două gospodării din Lupeni şi Odorheiu Secuiesc sunt ţinute sub supravegehere strictă, după ce vierul a fost dus la montă şi în exploataţiile respective, ancheta epidemiologică fiind în desfăşurare.

"În vederea limitării răspândirii virusului pestei porcine africane, membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor al judeţului Harghita au considerat a fi necesară emiterea Deciziei de ucidere în caz de suspiciune de pestă porcină africană, pentru uciderea imediată a unui număr de 12 capete porcine dintr-o gospodărie din Odorheiu Secuiesc şi 67 capete porcine dintr-o gospodărie din localitatea Feliceni. De asemenea membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor al judeţului Harghita au mai stabilit că o exploataţie din Lupeni şi o altă exploataţie din Odorheiu Secuiesc, care se presupune că au venit în contact cu vierul dintr-o gospodărie din localitatea Feliceni, să fie ţinute sub strictă supraveghere sanitar - veterinară, iar în caz de îmbolnăviri vor fi aplicate prevederile Planului de măsuri", se arată în informarea Instituţiei Prefectului.

Citește și: S-ar pregăti un adevărat cutremur: Klaus Iohannis ar urma să-l debarce pe Ludovic Orban! O nouă femeie va fi premier? .

Potrivit sursei citate, toate spaţiile şi coteţele în care au fost ţinute animale bolnave sau suspecte de boală şi obiectele de orice fel, care ar putea fi purtătoare de agenţi patogeni, inclusiv vehiculele care au intrat în contact cu aceste animale, urmează să fie curăţate şi dezinfectate, conform indicaţiilor medicilor veterinari.

De asemenea, furajele care ar putea fi purtători de agenţi patogeni trebuie arse sau ambalate la un loc cu gunoiul, acesta putând fi supus unui proces de tartare, prin care se realizează anihilarea virusului.

În planul de măsuri se mai arată că, la nivel local, este interzisă circulaţia şi transportul porcilor sau a furajelor şi se monitorează toate efectivele de animale din zona de siguranţă stabilită de către medicii veterinari.

Citește și: Rareș Bogdan profețește o răsturnare de situație, după criza generată de coronavirus: Unul dintre marii pierzători ai acestei crize este Nicușor Dan

Sursa citată a mai precizat că, în situaţia în care în gospodăriile menţionate apar îmbolnăviri, se va emite decizia de ucidere.

"Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor asigură punerea în aplicare a măsurilor dispuse şi efectuează ancheta epidemiologică", a mai precizat Instituţia Prefectului Harghita.

Acesta este primul caz de pestă porcină africană confirmat în gospodăriile populaţiei din Harghita, până acum virusul fiind identificat doar la trei mistreţi, care au fost găsiţi morţi sau au fost împuşcaţi pe fonduri de vânătoare din apropierea comunelor Mărtiniş, Mugeni şi Sânsimion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.