Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost CEO al unei bănci din SUA prevede o nouă criză după modelul celei din 2008: 'Bulele de azi sunt mai largi și mai adânci într-o varietate de categorii'

www.americanbanker.com
 Kerry Killinger

Fostul CEO al Washington Mutual (WuMu) este îngrijorat de faptul că se produce încă o bulă, similară cu ceea ce a precedat crizei din 2008, informează CNN. Kerry Killinger a fost numit CEO al WaMu în 1990 și a fost concediat în septembrie 2008 - cu doar câteva săptămâni înainte ca banca să eșueze, deoarece un număr tot mai mare de împrumuturi ipotecare au decăzut.

WaMu a fost una dintre mai multe firme financiare de top care s-au prăbușit în timpul crizei financiare din ultimul deceniu, dar economiile și împrumuturile gigantice cu active de peste 300 de miliarde de dolari sunt încă cele mai mari eșecuri bancare. WaMu a fost confiscat de autorități de reglementare în septembrie 2008 și vândut către JPMorgan Chase (JPM) pentru un preț de vânzare de 1,9 miliarde de dolari.

Killinger a vorbit cu CNN Business despre asemănările și diferențele dintre criza de acum și cea din 2008.

Veștile bune

Criza financiară globală a condus la un val de noi reguli federale care au fost concepute pentru a consolida bilanțurile băncilor de top și pentru a se asigura că o altă catastrofă precum 2008 nu se va mai putea întâmpla niciodată.

Vestea bună este că Killinger consideră că JPMorgan Chase și alte „bănci prea mari pentru a da greș” se află într-o formă mult mai bună acum, după ce au fost puse în aplicare legi precum Dodd-Frank și Regula Volcker în urma crizei financiare pentru a face băncile mari să fie mai sigure .

Acest grup de instituții include, de asemenea, Bank of America (BAC), Citigroup (C), Wells Fargo (WFC), Goldman Sachs (GS) și Morgan Stanley (MS), precum și altele care au primit salvări guvernamentale în 2008.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

"Băncile reglementate au o cotă de piață mai concentrată acum, așa că trebuie să fie mai atenți", a spus Killinger. "Dar sănătatea industriei este excelentă, câștigurile sunt bune și supravegherea este puternică. Nu sunt prea îngrijorat acolo."

O altă veste bună: practica acordării de credite ipotecare persoanelor cu antecedente de credit mai puțin valoroase, nu este la fel de răspândită ca în ultimul boom imobiliar. Dar Killinger este îngrijorat de bulele din multe alte părți ale economiei care amenință stabilitatea piețelor.

Prea mare pentru a eșua?

Deși prețurile locuințelor au crescut din nou, Killinger este mai circumspect în legătură cu faptul că ratele dobânzii de 0% și achizițiile mari de obligațiuni de către Federal Reserve au declanșat o manie mai largă în alte active, inclusiv criptomonede și jetoane (NFT) și fonduri considerate de el „exotice” tranzacționate la bursă.

„Bulele de astăzi sunt mai largi și mai adânci într-o varietate de categorii, nu doar de locuințe”, a spus Killinger. "Politica Fed privind ratele scăzute și achizițiile masive de active a funcționat bine pentru a ieși din recesiune, dar atunci când continuați să o extindeți, puteți provoca consecințe neintenționate."

"Economia continuă să se îmbunătățească. Este timpul ca Fed să tragă frâiele de stimul și să permită creșterea ratelor dobânzii", a adăugat el.

Citește și: EXCLUSIV Angajații de lux ai României: peste 50 de bugetari au salarii care depășesc 50.000 de lei pe lună

Killinger și soția sa Linda, fost vicepreședinte al Băncii Federale de Împrumut la Domiciliu din Des Moines, au scris o carte despre prăbușirea din 2008, intitulată „Nimic nu este prea mare pentru a eșua: Cum informează ultima criză financiară astăzi”.

Linda Killinger a declarat pentru CNN Business că este îngrijorată de creșterea fondurilor speculative ale companiilor de tehnologie financiară. "Sistemul nebancar este o mare parte a problemei. Și există încă multe împrumuturi acordate de bănci nereglementate, cum ar fi băncile online și multe companii private", a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.