Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost CEO Google dă alerta: China suflă tare în ceafa SUA și devine un pericol în domeniile tehnologiilor cuantice şi hipersonice

Google
Google

Avantajul tehnologic al Statelor Unite se erodează, iar ţările din alianţa AUKUS (Australia, Marea Britanie, SUA) trebuie să colaboreze în domeniile tehnologiilor cuantice şi hipersonice pentru a concura cu China, au afirmat participanţi la Dialogul de la Sydney, o conferinţă găzduită de Institutul australian pentru politică strategică, transmite marţi Reuters.

China se deosebeşte de Uniunea Sovietică la apogeul Războiului Rece prin faptul că este 'un competitor autocratic ce este condus de tehnocraţi (şi) care este foarte capabil să inventeze un nou viitor', a arătat Eric Schmidt, fost CEO al Google şi preşedinte al Proiectului special pentru studii de competitivitate al SUA.

SUA sunt în pericol

Potrivit lui Andrew Shearer, directorul general al Oficiului Naţional australian al Informaţiilor, balanţa de putere în regiunea indo-pacifică a început să 'se încline în defavoarea Statelor Unite şi a aliaţilor lor, subminând descurajarea'.

'Vedem cum avantajul nostru tehnologic de lungă durată începe să se erodeze, iar în unele cazuri acest avantaj a dispărut cu totul', a subliniat el.

În cadrul alianţei AUKUS, Australia va cumpăra o flotă de submarine cu propulsie nucleară, însă ministrul apărării Richard Marles a declarat la conferinţă că alianţa va pune în comun şi alte tehnologii.

AUKUS va trebui să depăşească obstacolele din calea colaborării, precum investiţiile străine şi restricţiile de vize, şi să formeze o 'misiune comună' a celor trei ţări pentru a dezvolta un computer cuantic, a afirmat principalul responsabil australian în acest domeniu, Michelle Simmons.

'Este crucial pentru naţiunile noastre să colaboreze pentru a ne asigura că ne punem la un loc resursele şi suntem în prima linie', a spus ea.

Marea Britanie este în urmă faţă de ce şi-a propus în domeniul hipersonicelor, iar AUKUS ar putea fi de ajutor, a fost de părere Stephen Lovegrove, fost consilier de securitate naţională al Regatului Unit.

Eric Schmidt, care a consiliat Pentagonul în domeniul inteligenţei artificiale, a spus despre China că este organizată în jurul tehnologiilor dronelor, hipersonicelor şi automatizării, iar aceasta ar trebui să influenţeze deciziile Australiei în privinţa cheltuielilor militare.

Deşi este probabil că va exista o decuplare între China şi aliaţii occidentali în ce priveşte tehnologiile critice, China nu este un inamic şi s-ar putea colabora cu ea în alte domenii, a adăugat el.

'Vom avea foarte multe parteneriate non-strategice cu China - vorbesc despre Australia, în special -, vor fi numeroase schimburi comerciale (...) dar nu va exista un acord în ce priveşte standarde comune în domeniul chip-urilor', a menţionat el.

Pe de altă parte, Schmidt a criticat guvernul american pentru că restricţionează venirea cercetătorilor chinezi în Statele Unite pentru a lucra la tehnologii precum computerele cuantice.

'De ce nu i-ai vrea pe cei mai inteligenţi indieni, ruşi şi chinezi să plece din ţările lor şi să vină în ţara ta?', a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.