Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost diplomat american a început o 'misiune umanitară' în Myanmar

vaticannews
refugiați din Myanmar

Un fost diplomat american a început "o misiune umanitară" de mai multe zile în Myanmar, axată pe furnizarea de asistenţă medicală ţării aflate în haos de la lovitura de stat împotriva liderului de facto Aung San Suu Kyi în urmă cu nouă luni, relatează marţi France Presse.

Potrivit publicaţiei locale Myanmar Now, Bill Richardson, fost ambasador al SUA la ONU şi fost guvernator al statului american New Mexico, urmează să se întâlnească cu liderul juntei Min Aung Hlaing şi cu mai mulţi înalţi responsabili ai regimului militar.

"Această misiune umanitară (are ca scop) discutarea livrării de vaccinuri împotriva COVID-19, a materialelor medicale şi altor nevoi de sănătate publică", a declarat organizaţia sa, Centrul Richardson.

Nu s-a menţionat dacă Bill Richardson, care a fost negociator pentru eliberarea de ostatici americani în întreaga lume, va aduce în discuţie cazul jurnalistului american Danny Fenster, deţinut din mai. Judecat sub acuzaţia de incitare la disidenţă şi asociere ilegală, el riscă şase ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, potrivit Agerpres.

Myanmar s-a scufundat în haos de la puciul din 1 februarie ce a pus capăt unei scurte paranteze democratice de 10 ani.

Ţara duce lipsă de oxigen, de teste, vaccinuri şi mulţi îngrijitori au fost arestaţi sau au fugit.

Regimul continuă o represiune sângeroasă împotriva oponenţilor săi, cu peste 1.200 de civili ucişi şi mai mult de 7.000 în detenţie, potrivit unui ONG local, Asociaţia de Asistenţă a Prizonierilor Politici (AAPP), care raportează cazuri de tortură şi execuţii extrajudiciare.

Ultima vizită a lui Bill Richardson în Myanmar a fost în 2018.

El a făcut parte dintr-un grup de experţi internaţionali aflaţi în misiune în ţară după presupusele abuzuri comise de armata din Myanmar şi miliţiile budiste împotriva minorităţii musulmane rohingya.

Richardson a demisionat brusc după deplasare, criticând-o pe Aung San Suu Kyi pentru "lipsa de leadership moral" în această criză.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace din 1991 a refuzat mereu să condamne armata şi pe generalul Min Aung Hlaing, aflat pe atunci în fruntea ei, pentru rolul lor în aceste persecuţii care au condus la exodul a peste 700.000 de rohingya în Bangladesh.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.