Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost gardian de lagăr de concentrare nazist recunoaşte că a văzut evrei duşi în camerele de gazare

lagar holocaust

Un fost gardian de la un lagăr de concentrare nazist, acuzat de complicitate la Holocaust, a declarat vineri în instanţă că a văzut cum erau închişi oameni în camerele de gazare şi i-a auzit cum ţipau să li se dea drumul, transmite DPA. Acuzatul a insistat însă că nu ştia că victimele erau ucise, potrivit Agerpres.

Întrebat de judecătoare ce a văzut, exact, când era gardian la lagărul de la Stutthof, bărbatul - acum în vârstă de 93 de ani - a declarat că a văzut 20 sau 30 de oameni "conduşi (...) în camera de gazare şi cum a fost închisă uşa". "Nu am ştiut că sunt gazaţi acolo", a susţinut el, adăugând că "n-a văzut pe nimeni ieşind".

Citește și: Curtea de Casaţie franceză a respins un recurs al lui Marine Le Pen şi a stabilit că o caricatură care o reprezenta drept un excrement

Nonagenarul este acuzat de complicitate la crimă în 5230 de cazuri, în timpul stagiului la Stutthof, din 9 august 1944 până în 26 aprilie 1945. Procurorii susţin că el "a ajutat la uciderea perfidă şi cu cruzime a unor prizonieri, în majoritate evrei". 

Zeci de ani după al doilea război mondial, instanţele din Germania au susţinut că de asasinarea în masă a evreilor se face vinovată în primul rând conducerea regimului nazist de la cel mai înalt nivel, reaminteşte Reuters. Potrivit acestor teorii, subordonaţii erau obligaţi să respecte lanţul de comandă, deci mai puţin vinovaţi. 

Abordarea s-a schimbat radical după precedentul juridic creat de condamnarea în 2011 a lui John Demjanjuk pentru complicitate la uciderea a peste 28.000 de evrei, în timp ce era gardian la lagărul Sobibor din Polonia ocupată de nazişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.