Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost liberal dă de pământ cu marile partide: 'Au ezitări serioase'

pnl psd

Un fost liberal dă de pământ cu marile partide. Sorin Roşca Stănescu scrie un editorial dur la adresa PNL şi PSD. Tema: Alegerea candidaţilor pentru primăria Capitalei.

"Cine se teme de testul major? Ce putem observa? Partidele mari au ezitari serioase in ceea ce priveste desemnarea unui candidat eligibil pentru Primaria Generala a Capitalei. Ele sunt constiente ca un eventual esec le va plasa, automat, pe un loc secund in intreaga competitie electorala. De aceea, nici PSD, nici PNL nu sunt , inca, in stare sa ia o decizie. Cele doua partide se asteapta unul pe altul. In timp ce partidele mici isi pot asuma riscuri maxime. Dar de ce ti-e teama, nu scapi! Care este miza ce poate fi castigata? Care este miza ce poate fi pierduta?

Citeşte şi: Raed Arafat rupe tăcerea: Precizări de ULTIMĂ ORĂ

Miza care poate fi castigata la alegerile pentru Primaria Generala a Capitalei este mai mare decat miza care poate fi pierduta. Pare straniu, aparent de neinteles, dar asa stau lucrurile. Daca Sorin Oprescu nu ar fi fost blocat de anchetele DNA, cele doua mari partide, PSD si PNL nu ar fi fost silite sa treaca acest examen greu. Competitia pentru Primaria Generala a Capitalei ar fi fost formala. Pur si simplu pentru ca Oprescu ar fi castigat de la mare distanta. Iar PSD ar fi fost avantajat. Pentru ca, pana la urma, se putea ascunde, plia, in spatele candidatului castigator. In aceste conditii, pana la urma, si din perspectiva PNL, participarea la competitie ar fi fost una de onoare. Iar atunci candidatul nu trebuia sa fie neaparat si castigator. Ci doar onorabil. Acum situatia este cu totul si cu totul alta.

Citeşte şi: A venit Apocalipsa: Apele au înghiţit un oraş întreg şi au omorât sute de oameni / VIDEO

Terenul este liber. Pe acest teren, in fata a 10 % dintre cetatenii cu drept de vot ai Romaniei, sunt obligati sa joace, cat se poate de serios, reprezentantii tuturor partidelor. Si, in primul rand, ai PSD si PNL. Castigatorul va fi a doua persoana din Romania, in materie de legitimitate. Primarul General al Capitalei are, dupa presedintele Romaniei, cele mai multe voturi. Si asa cum s-a mai vazut, nu-i va fi greu sa preia, in viitor, fie Executivul, fie chiar Institutia Prezidentiala. Castigatorul devine o locomotiva teribila pentru partid in alegerile parlamentare. Iar finalul acestora inseamna puterea oferita, pe tava, unui partid, pentru urmatorii patru ani.", spune fostul liberal.

Citeşte şi: A aplicat metoda Elena Udrea: Cum a plătit șeful Cancan cauțiunea la DNA de 2 milioane de lei

Sorin Roşca Stănescu nu se opreşte aici. "Acest exemplu, al lui Nicusor Dan, ar trebui, poate, avut in vedere si de PNL si de PSD. Poate ca mai au timp sa identifice in societatea civila personalitati remarcabile – si avem, slava Domnului, destule – cu inclinatii catre stanga sau catre dreapta, dar nemembre de partid, pe care sa le sustina la alegerile pentru Bucuresti.

Nu intentionez sa ma refer aici la numele aruncate, pana in prezent, in joc. Voi spune doar ca listele, cat de cat oficiale, prezentate de PNL si de PSD sunt neconcludente. Acele persoane, daca vor candida, nu au nicio sansa. PSD si PNL trebuie sa scoata altceva din palarie.

Citeşte şi: HALUCINANT Real Madrid a fost exclusă din Cupa Spaniei

Si din aceasta perspectiva, PSD este in avantaj. Daca nu va obtine Primaria Generala a Capitalei, se va consola cu electoratul de stanga, din Moldova, Dobrogea, Oltenia. Si va admite ca asta este situatia. Ca a condus un intreg ciclu si Primaria si Executivul, iar acum, intrucat presedintele joaca in alta tabara, este firesc sa ramana in opozitie o perioada. In schimb, daca PNL pierde, situatia este dramatica. Daca pierde, pierde in conditiile in care are un presedinte de partea lui. In conditiile in care a stat pe tusa cativa ani. In conditiile in care, intre timp, a fuzionat, dupa cum se zice, cu PDL, devenind mult mai puternic. Pentru PNL, pierderea, in aceste conditii, a Primariei Generale a Bucurestiului, urmata de pierderea parlamentarelor, va fi un dezastru ireparabil. Din aceasta perspectiva, PNL trebuie sa se gandeasca de zece ori care este candidatul capabil, cu adevarat, sa castige. Si nu doar sa dea bine pe scena", a mai spus SRS.

Citeşte şi: Monica Macovei cere dărâmarea spitalelor din România

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.