Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost luptător de gherilă şi un lider al studenţilor au fost condamnați la 13 ani de închisoare, în Nicaragua

inchisoare puscarie gratii

Fostul viceministru de externe nicaraguan Victor Tinoco şi liderul studenţilor Max Jerez au fost condamnaţi luni la 13 ani de închisoare pentru "subminarea integrităţii naţionale", în mai multe procese împotriva opozanţilor guvernului lui Daniel Ortega, potrivit unei organizaţii umanitare, citată marţi de France Presse.

Ambii nu vor mai avea dreptul de a ocupa funcţii publice în această perioadă, a declarat Centrul Nicaraguan pentru Drepturile Omului (Cenidh) pe contul său de Twitter, potrivit Agerpres.

Victor Tinoco, în vârstă de 69 de ani, este un fost camarad de arme în ex-gherila Frontul Sandinist de Eliberare Naţională (FSLN, stânga) al preşedintelui Ortega, care a răsturnat dictatura în 1979.

Între 1981 şi 1990, el a fost viceministru de externe înainte de a se distanţa de şeful statului şi a deveni unul dintre principalii săi adversari.

Max Jerez, student în ştiinţe politice la Universitatea Politehnică (Upoli), a participat la negocieri menite să pună capăt crizei politice declanşate de protestele în masă din 2018, care au făcut 355 de morţi, potrivit Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului (IACHR).

Pentru guvern, aceasta a fost o tentativă de lovitură de stat.

Procesele, care au loc cu uşile închise, a 46 de opozanţi, inclusiv şapte candidaţi la preşedinţie, au început la 1 februarie.

Preşedintele Ortega îi acuză că au complotat pentru a-l răsturna, cu sprijinul Washingtonului. Toţi sunt urmăriţi penal în temeiul unei legi din 2020 care consideră astfel de acte drept "trădare".

Majoritatea dintre ei au fost arestaţi anul trecut înainte de organizarea alegerilor prezidenţiale câştigate de Daniel Ortega pentru a patra oară consecutiv.

Până în prezent, cel puţin 21 de opozanţi au fost condamnaţi, inclusiv 15 la pedepse de închisoare cuprinse între 8 şi 13 ani.

Unul dintre inculpaţi, fostul luptător de gherilă şi fost tovarăş de arme al preşedintelui Hugo Torres, în vârstă de 73 de ani, a murit pe 12 februarie la spital, unde fusese transferat din închisoare.

Alţi trei opozanţi, inclusiv candidatul la preşedinţie Arturo Cruz, au fost transferaţi în arest la domiciliu sâmbătă din motive de sănătate.

Rudele opozanţilor încarceraţi şi apărătorii drepturilor omului denunţă de luni de zile starea precară de sănătate a deţinuţilor. Slăbiţi de puţina mâncare proastă pe care o primesc, ei îşi pierd dinţii, suferă de pierderi de memorie, leşin, depresie, şi nu au acces la îngrijirea medicală pe care starea lor o cere, denunţă cei care au putut să-i viziteze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.