Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost membru CSM aruncă bomba: 'Judecătoarea Camelia Bogdan era incompatibilă'

camelia bogdan

Lumea judecătorilor reacționează după dezvăluirile Antenei 3 care spuneau că judecătoarea Camelia Bogdan a luat bani de la Ministerul Agriculturii înainte să dea sentința în Dosarul ICA. Un fost membru al CSM aruncă bomba într-o postare pe facebook. Actualul avocat, Adrian Toni Neacșu spune că judecătoarea Camelia Bogdan era incompatibilă să judece acest caz.

Citește și: Moment istoric: Papa Francisc și Patriarhul Rusiei s-au întâlnit pentru prima dată de la Schismă

"Desi inca sunt sensibil la problemele legate de statutul judecatorilor, vechile obisnuinte se pierd greu. Personal cred ca restrictiile si limitarile aduse legal judecatorilor in Romania sunt exagerate si lipsite de proportionalitate. La urma urmei acum cativa ani am adus la Curtea Constitutionala problema interdictiei pentru judecatori de a infiinta sindicate, ca fiind forma organizationala fireasca intr-un stat de drept pentru apararea drepturilor si libertatilor profesionale si economice. Revenind, legislatia privind incompatibilitatile si practica institutionala lamuresc mai mult decat limpede ce ii este permis si ce nu unui judecator/procuror in functie. Adica aproape totul ii este interzis, nimic nu-i este permis. Potrivit art. 5, alin. (1) din Legea nr. 303/2004, „Functiile de judecător si procurorsunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu excepţia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul INM si al SNG". O dispozitie similara exista in art. 101 din Legea nr.161/2003. Inca din 2008 (Hotararea nr. 821 din 4 septembrie 2008) CSM a stabilit ca in invatamantul superior judecatorii si procurorii nu pot detine decat functii de executie.

Citește și: A fost fotbalist, dar a dat cu mașina pentru un polițist și azi a fost condamnat

Ulterior, practica disciplinara a sectiilor a fost consecventa in acest sens. Relativ recent Agentia Nationala de Integritate a constatat (https://www.integritate.eu/Comunicate.aspx…) incompatibilitatea unui judecator care a fost remunerat de o societate comerciala pentru elaborarea unui suport de curs de formare profesionala si ulterior sustinerea lui. Actiunea in anulare formulata de judecator a fost respinsa in prima instanta iar in prezent se afla in recurs la ICCJ. Judecatorii si procurorii nu pot fi formatori prin intermedierea unor structuri private, intrucat legea permite expres acest lucru doar pentru invatamantul superior si pentru INM si SNG. Judecatorii si procurorii nu pot fi lectori remunerati in forme de instruire care au loc in afara universitatilor, INM sau SNG. In 22 iunie 2015 CSM a decis ca judecatorii/procurorii nu pot fi manageri de proiecte decat in cadrul institutiilor din invatamantul superior. Recent, tot CSM-ul a reiterat ca in afara institutiilor de invatamant superior acestia nu pot fi lideri de proiect, pentru simplul considerent ca este vorba de o "functie" incompatibila.

Citește și: Ungaria vrea să facă 'curăţenie' printre migranţi cu ajutorul armatei

A ramas definitiva in justitie o hotarare prin care este constatata incompatibilitatea dintre functia de judecator si cea de presedinte onorific (neremunerat) al unui club de fotbal. ANI a constatat incompatibilitatea in care se afla un fost procuror militar, actualmente procuror in structurile civile, in ce priveste calitatile de procuror si militar. Si exemplele pot continua. Incompatibilitatile nu au legatura cu forma de remunerare. Un judecator poate incasa legal drepturi de autor din creatie intelectuala, insa nu poate face acest lucru decat incalcand legislatia privind incompatibilitatile daca incaseaza drepturile de autor in exercitarea unei "functii" de lector/profesor/instructor/moderator/speaker s.a. in afara sistemului universitar sau al INM si SNG. Asa cum spuneam la inceput, limitarile in ce priveste implicarea in viata civila pentru judecatori sunt drastice. Insa nu e nevoie de prea multa filosofie sau stiinta sa le descoperi, ci trebuiesc doar citite textele legale si urmarita practica institutionala a ANI si a CSM", spune fostul membru al CSM pe facebook.

Citeşte şi: Scandal monstru între PSD şi PNL înaintea alegerilor: 'Acţiunea liberalilor e abuz de drept'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.