Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost ministru al Economiei acuză Guvernul că ia decizii distructive și avertizează: 'Riscul de țară al României a explodat'

captura Antena 3
Claudiu Nasui

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, spune că riscul de țară al României a explodat în ultimul an și este cel mai mare din regiune, aceasta fiind explicația pentru care în multe cazuri prețurile sunt mai mari la produse decât în Vest, iar salariile mai mici.

„V-ați întrebat de ce în România sunt în multe cazuri prețuri mai mari la produse decât în Vest și salarii mai mici? Nu, nu din cauza unei conspirații mondiale contra Românilor. Ci din cauza propriului nostru guvern care face investițiile mai periculoase în România comparativ cu alte state. Ca să distingem ce e vina războiului din Ucraina și ce nu, să ne uităm la țările comparabile cu România din regiune. Să luăm Polonia, Ungaria, Bulgaria și Cehia. Toate riscurile de țară ale țarilor din jurul nostru au crescut din cauza războiului. Este firesc. Când războiul este la graniță, îți crește riscul de țară”, spune Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru USR al Economiei precizează că, totuși, riscul de țară al României a crescut mult peste cele ale celorlalte țări din regiune.

„Degeaba ne vorbesc reprezentanții PSD-PNL că ar fi vina Green Deal-ului sau a războiului din Ucraina. Acelea nu explică de ce riscul de țară al României crește mai mult decât al celorlalte state din regiune. Iar asta e doar vina guvernului.
Ce este riscul de țară? Ca să înțelegem riscul de țară, imaginați-vă că aveți 10.000 de euro de investit. Și aveți de ales să investiți în Germania sau în Burkina Faso. În ambele țări câștigați 500 de euro pe investiție (5%). Unde investiți? Foarte probabil, dacă nu aveți un atașament particular pentru Burkina Faso, veți investi în Germania. Nu de alta, dar Germania e mult mai stabilă și predictibilă decât Burkina Faso. Pentru aceiași bani, nu are niciun sens să vă asumați un risc mai mare. Dar dacă schimbăm puțin scenariul și să zicem că în Germania investiția v-ar aduce 400 de euro, pe când în Burkina Faso v-ar aduce 600 de euro? Atunci unde investiți? Lucrurile nu mai sunt atât de clare. Aici devine clar riscul de țară. Depinzând de cum evaluați riscul de țară în Germania și Burkina Faso veți alege o țară sau alta. E clar că investiția în Burkina Faso vă aduce mai mulți bani, dar, în același timp, vă asumați și riscuri mai mari. Dacă vi se pare că un profit de 200 de euro în plus sunt suficienți cât să vă asumați riscurile din Burkina Faso, atunci veți investi acolo. Dacă nu, veți rămâne în Germania în ciuda faptului că rentabilitatea e mai mică”, spune Năsui.

Acesta explică faptul că risc de țară mare înseamnă că investitorii nu investesc decât dacă ei cred că au un profit suficient de mare încât să renteze să-și asume riscul.

„România are cel mai mare risc de țară din regiune. El se aproximează prin ceea ce se numesc CDS (Credit Default Swap) care sunt costul pentru asigurarea datoriei. Adică dacă dumneavoastră împrumutați statului român o sumă și apoi vă este frică că ar putea să nu vi-i mai dea înapoi, vă duceți și cumpărați o asigurare. Acea asigurare se numește CDS. Din prețul ei ne dăm seama cât este riscul de țară. De ce avem riscul de țară atât de mare? Din cauza deciziilor distructive luate de guvern. Haos și impredictibilitate. Politicieni care se jură că nu vor crește taxele și care apoi le cresc. Ministrul finanțelor promite că pilonul 2 va fi lăsat în pace, după care dă OUG ca să-l descurajeze. Același ministru al finanțelor zice că va ține cheltuielile sub control, dar la prima rectificare bugetară le crește cu 29 de miliarde de lei și adâncește deficitul. Toate acestea contează. Și nu contează doar într-un mod abstract. Ci contează în mod real. Pentru că risc de țară mai mare înseamnă mai puține investiții, mai puțină concurență, prețuri mai mari, salarii mai mici și rate de profit mai mari”, explică fostul ministru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.