Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost ministru francez, CONDAMNAT la închisoare pentru fraudă fiscală

Fostul ministru francez al bugetului Jerome Cahuzac a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare, fără posibilitate de eliberare condiţionată, pentru fraudă fiscală şi spălare de bani, de un tribunal corecţional din Paris, după un scandal care l-a pus, la vremea respectivă, într-o poziţie incomodă pe preşedintele François Hollande, transmit AFP şi Reuters, conform agerpres.

Cahuzac a mai primit cinci ani de interzicere a dreptului de a candida pentru o funcţie publică.

Citeşte şi: Trump scapă de emoţii. Renumărarea voturilor a fost OPRITĂ

Jerome Cahuzac, 64 de ani, fost ministru socialist al bugetului şi responsabil cu lupta împotriva fraudei fiscale, a fost constrâns să demisioneze în 2013 pentru că a ascuns deţinerea unui cont bancar în Elveţia.

El risca 7 ani de închisoare, o amendă de 2 milioane de euro şi interzicerea unor drepturi civile.

În acelaşi proces, fosta soţie a lui Cahuzac, Patricia, a fost condamnată la 2 ani de închisoare, iar banca geneveză Reyl a fost obligată să achite o amendă de 1,875 milioane de euro pentru că a fost 'instrumentul disimulării bunurilor' de către Jerome Cahuzac. Totodată, bancherul François Reyl a primit o condamnare la un an de închisoare cu suspendare şi achitarea unei amenzi de 375.000 de euro. Instituţia bancară elveţiană a evitat totuşi interdicţia exercitării oricărei activităţi bancare în Franţa, aşa cum solicitase Parchetul.

Cahuzac a recunoscut în aprilie 2013, în faţa unor judecători de instrucţie, după ce mult timp negase, că în 1992 a deschis, prin intermediul unei cunoştinţe, un cont în Elveţia, la banca UBS. În 2009, aceşti bani, transferaţi la banca Reyl, au fost trimişi în Singapore în contul unei societăţi panameze, apoi în contul unei firme înregistrate în Seychelles. După izbucnirea scandalului, Cahuzac a repatriat fondurile, în valoare de circa 600.000 de euro.

Citeşte şi: Orban pune paie pe foc în România: 'Pe 1 decembrie nu avem ce sărbători. Suntem sinceri'

Jerome Cahuzac, de profesie chirurg estetician specializat în implanturi de păr şi consultanţă pentru companii farmaceutice, a fost numit ministru al bugetului în 2012 de către Hollande, devenit preşedinte după o campanie în care promisese o guvernare fără reproş după acuzaţiile de corupţie din mandatele predecesorilor săi.

În urma scandalului Cahuzac, guvernul a întărit lupta împotriva fraudei fiscale, a înfiinţat un parchet naţional financiar şi o nouă instanţă, Înalta Autoritate pentru transparenţă în viaţa publică (HATVP).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.