Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost premier, în cărți pentru funcția de șef al guvernului R. Moldova

iurie leanca

Cei trei deputati ai Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM), formatiunea fostului premier liberal-democrat Iurie Leanca, ar putea vota joi alaturi de socialisti si comunisti motiunea de cenzura împotriva guvernului lui Valeriu Strelet, a sugerat marti seara liderul PPEM, citat de Unimedia.md.

O decizie definitiva în acest sens urmeaza sa fie luata joi în Biroul Permanent al formatiunii, a indicat Iurie Leanca.

'Vreau sa înteleg pâna joi daca exista o alianta (majoritara) sau nu. Mâine vom avea Biroul Permanent al partidului, unde vom decide cum ne vom comporta joi. Nu am niciun motiv sa sustin aceasta guvernare. Eu nu vad preocupare pentru problemele reale. Din punctul meu de vedere, acest guvern a contribuit la discreditarea tarii. Avem toate motivele sa nu oferim un vot de încredere acestui guvern', a declarat Leanca, invitat la un post local de televiziune.

El a spus ca poarta discutii si cu alti deputati ai Partidului Liberal Democrat (PLDM) - din care a facut si el parte pâna în februarie 2015 - care doresc sa se alature grupului sau din parlament.

În acest context, Leanca nu a exclus ca ar putea forma o alianta cu Partidul Liberal (PL) si Partidul Democrat (PD) în cazul în care si alti deputati ai Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) s-ar alatura echipei sale.

'Am avut si continui sa avem discutii cu alti colegi din PLDM. Discut ca sa se alature PPEM si nu am ascuns niciodata acest lucru. Vom fi onorati ca fostii mei colegi sa vina la noi. Atât timp cât suntem doar trei, ar însemna sa fim prea putini într-o eventuala alianta cu PDM si PL', a adaugat el.

Actuala coalitie de guvernare de la Chisinau - Alianta pentru Integrare Europeana (AIE-3) - este formata din PLDM, PL si PD. Aceasta a pierdut majoritatea în parlament dupa arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, într-un rasunator scandal de coruptie.

Unii dintre analisti considera ca guvernul Strelet nu va supravietui motiunii de cenzura de joi, iar urmatorul executiv ar putea fi condus de Iurie Leanca.

'Actualul guvern va cadea si vom avea un executiv colorat politic. Viitorul guvernului depinde de ceea ce vrea (Vlad) Plahotniuc (fostul prim-vicepresedinte PD, considerat finantatorul si 'eminenta cenusie' a acestei formatiuni). Urmatorul premier va fi Iurie Leanca', a declarat marti seara Sergiu Mocanu, liderul miscarii 'Antimafie', la postul de televiziune TV7.

În opinia sa, Leanca ar fi 'candidatura ideala pentru Plahotniuc, se întelege bine cu europenii si va putea sa mai atraga niste credite'. În plus, spune el, Leanca este santajabil, întrucât figureaza alaturi de (Vlad) Filat în autodenuntul lui Ilan Shor, actualul primar al Orheiului si ex-presedintele Consiliului de administratie al Bancii de Economii, una din cele trei banci implicate în devalizarea a circa 1 miliard de dolari la sfârsitul anului 2014.

Un alt expert moldovean, Corneliu Ciurea, este si el de parere ca mandatul de premier al lui Valeriu Strelet se va încheia joi în parlament. 'Cred ca guvernul va fi schimbat, dar nu si coalitia de guvernare, care va fi suplinita cu grupuri noi. Cel mai probabil, Valeriu Strelet se va retrage din politica, el singur a spus ca a obosit', a declarat Ciurea, pentru acelasi post de televiziune.

Socialistii si comunistii, care au semnat împreuna motiunea împotriva guvernului Strelet, detin împreuna 44 de mandate. Pentru ca guvernul sa fie demis este nevoie de 51 de voturi.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.