Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost premier propune schimbări la SRI după modelul FBI

SRI

În contextul procesului de validare a lui Eduard Hellvig în funcţia de director al SRI, un fost premier al României susţine că este nevoie de o nouă lege de funcţionare şi organizare a Serviciului, oferind ca exemplu evoluţia activităţii FBI.

Fostul premier Adrian Năstase susţine că legea SRI, care datează din 1992, nu mai corespunde cu realităţile din 2015. Pentru că graniţa dintre acţiunile interne şi cele externe se estompează, este nevoie de o nouă lege, susţine Năstase.

"In urmă cu mai multi ani, am vizitat sediul FBI si am primit placheta Serviciului. Uitasem că FBI este incorporat in Ministerul Justitiei dar sub control parlamentar.

La inceputul săptămânii viitoare, va fi aprobat in Parlament noul director al SRI. Legea de organizare a Serviciului Român de Informatii este insă din 1992. Am recitit acel text. Evident, obiectivele Serviciului s-au modificat in timp – prinderea spionilor a pierdut din importantă, in schimb a crescut preocuparea pentru actiunea antiteroristă, criminalitate cibernetică si combaterea coruptiei, sarcini ce erau initial doar in sarcina politiei. Este adevărat, spre deosebire de actiunile de spionaj, cele ale agentilor de influentă nu sunt incriminate, cu exceptia unor activităti de propagandă clasice prevăzute de legea penală. Schimbarea obiectivelor a avut loc, de-a lungul anilor, si in FBI si in alte servicii de informatii iar frontiera dintre serviciile de informatii interne si cele cu actiune in exterior s-a estompat foarte mult, datorită nevoii de cooperare internatională.

In mod clar, dincolo de importanta numirii unui nou conducător al SRI, elaborarea unei noi legi de organizare si functionare, in concordantă cu noile circumstante interne si externe, devine imperativă", scrie Adrian Năstase pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.