Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un grup de copii de la Școala de surzi din București au intonat imnul României

imnul-national

Un grup de copii de la Școala de surzi numărul 1, din București, au intonat imnul României pentru a marca Ziua internațională a surzilor. Inițiativa a aparținut deputatului PNL Adriana Săftoiu, care a pledat pentru adoptarea unui proiect de lege prin care limbajul semnelor să devină limbă oficială, potrivit Mediafax.

"Acum trei ani de zile, câteva persoane surde mi-au cerut audiență în calitatea mea de membru al Comisiei pentru drepturile omului. În momentul acela am înțeles că Parlamentul nu are interpret în limbajul semnelor. Sunt aproape 46 de țări în lume care recunosc limbajul limbajul semnelor prin lege de sine stătătoare ca limbă oficială a persoanelor surde. În acest moment legea respectivă a limbajului semnelor e la Senat. Va ajunge și la Camera Deputaților. Va fi o discuție probabil lungă, dar sper ca în final să înțelegem că au nevoie de această lege. Știți câți copii surzi reușesc să ia Bacalaureatul? Sub 1%, și nu pentru că ei nu pot, fiindcă ei învață limbajul semnelor, gândesc în limbajul semnelor și noi le cerem să dea examen în limba română cu același grad de dificultate", a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, Adriana Săftoiu.

Citește și: Șeful Poliției Române confirmă că autoritățile nu au informat prezența olandezului în țară: E problema dânșilor

Un proiect de lege depus de Adriana Săftoiu în luna iunie a acestui an la Parlament an prevede ca limbajul semnelor să devină limbă oficială, ceea ce înseamnă ca fiecare autoritate publică să asigure un interpret care să ajute persoanele în nevoie să se facă înţelese.

Persoanele cu dizabilităţi de auz au probleme şi privind accesul la educaţie. Potrivit statisticilor, doar 1% reuşesc să promoveze examenul de Bacalaureat.

„Până în 2020 trebuie ca statul român să ia toate măsurile pentru ca persoanele cu dizabilităţi să fie şi să ducă o viaţă independentă, nu izolată cum este acum. Mai avem la dispoziţie doar doi ani“, arată deputatul PNL.

În alte ţări, cum este Portugalia, menţiunile din Constituţie vizează în mod expres accesul la educaţia obligatorie. În Norvegia, orice copil surd are dreptul să acceseze educaţie în limbajul semnelor, acesta devenind prima limbă. De asemenea, limbajul semnelor este recunoscut oficial şi în Belgia, Germania, Noua Zeelandă, Chile şi Republica Cehă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.