Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un grup de şase congresmeni americani a sosit în Taiwan, într-o vizită neanunţată

Agerpres - Reuters
SUA Taiwan

Un grup de şase legislatori americani, între care liderul Comisiei pentru relaţii externe a Senatului, Bob Menendez, a sosit joi în Taiwan, într-o vizită neanunţată, în semn de susţinere faţă de insulă în faţa presiunilor chineze, transmite Reuters.

Grupul, din care fac parte atât legislatori democraţi, cât şi republicani, avea prevăzută pentru vineri dimineaţa o întrevedere cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.

Politicienii americani au aterizat pe aeroportul Songshan din Taipei cu o navă a forţelor aeriene ale SUA, fiind întâmpinaţi de ministrul de externe taiwanez Joseph Wu, potrivit Agerpres.ro.

Vizita lor arată nu numai susţinerea bipartizană a SUA pentru Taiwan, ci şi caracterul "solid ca o stâncă" al relaţiilor americano-taiwaneze, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Xavier Chang.

"Biroul prezidenţial aşteaptă cu nerăbdare aprofundarea în continuare a parteneriatului Taiwan-SUA prin acest schimb direct şi continuarea acestei colaborări, pentru a contribui la pacea, stabilitatea, prosperitatea şi dezvoltarea globale şi regionale", potrivit comunicatului citat.

Menendez, care este democrat, este un susţinător ferm al Taiwanului. În februarie, acesta a co-sponsorizat o lege care ar cere ca SUA să negocieze redenumirea ambasadei de facto a Taiwanului la Washingtonul în "Oficiu de reprezentare a Taiwanului".

În prezent, reprezentanţa diplomatică a insulei se numeşte "Biroul reprezentativ economic şi cultural al Taipei (TECRO)", folosind numele capitalei. În cazul adoptării proiectului de lege, orice schimbare a denumirii biroului ar putea oferi acoperire ţărilor mai mici pentru a lua măsuri similare cu scopul intensificării relaţiilor cu Taiwanului, teritoriu despre care Beijingul susţine că aparţine Chinei.

O altă consecinţă ar fi, cu siguranţă, o nouă fractură în relaţiile dintre SUA şi China, aflate deja la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în timp ce Washingtonul încearcă să respingă ceea ce consideră că este o coerciţie economică şi militară în creştere din partea Beijingului.

Din grup de legislatori americani veniţi joi în Taiwan mai face parte şi unul dintre liderii republicanilor din Senat, Lindsey Graham.

O altă delegaţie americană, trimisă de preşedintele Joe Biden şi condusă de fostul şef al Statului major general, Mike Mullen, a vizitat Taiwanul la începutul lui martie.

China revendică suveranitatea asupra Taiwanului, pe care o consideră o provincie rebelă. Insula este unul dintre principalele motive de conflict între China şi SUA, dat fiind că Washingtonul este principalul furnizor de armament al Taiwanului şi principalul său aliat în cazul unui conflict cu Beijingul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.