Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un grup de senatori democraţi şi republicani prezintă un proiect vizând să-l protejeze pe Mueller

Congresul SUA

Un grup de senatori democraţi şi republicani prezintă miercuri un proiect de lege vizând să protejeze procurorul special, la o zi după ce Casa Albă a anunţat că preşedintele american Donald Trump are autoritatea să-l demită pe Robert Mueller, care anchetează cu privire la un amestec rus în alegerile americane din 2016, relatează Reuters.

Mueller anchetează acuzaţii cu privire la un amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016, o anchetă care a fost extinsă la o eventuală complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Trump.

Rusia a dezminţit în numeroase rânduri că s-a amestecat în alegerile americane, iar Trump şi Casa Albă afirmă că nu a existat nicio complicitate. Cu toate acestea, ancheta a devenit o problemă spionoasă pentru şeful statului.

După ce poliţia federală americană (FBI) a percheziţionat luni biroul avocatului personal al lui Trump, în parte în baza unei solicitări a lui Mueller, Trump a catalogat ancheta ”o ruşine” şi a sugerat că ar putea să ia în calcul destituirea procurorului special.

Patru senatori au anunţat miercuri că vor contopi două propuneri cu privire la protejarea procurorului special. Aceste proiecte au fost depuse în vară.

În cazul în care proiectul va fi adoptat, procurorul special va putea să fie demis doar ”din motive întemeiate” de către un oficial de rang înalt de la Departamentul Justiţiei, în baza unei motivaţii scrise; va putea să formuleze recurs în cazul în care a fost dat afară neîntemeiat, iar personalul şi materialele vor fi menţinute pe timpul unei anchete în acest sens.

”Este necesar să ne asigurăm nu doar că procurorul special Mueller îşi poate încheia mandatul fără interferenţe, ci şi alţi procurori speciali, în viitoare anchete”, a declarat, citat într-un comunicat, unul dintre iniţiatorii proiectului, senatorul democrat Chris Coons.

Era neclar dacă proiectul va fi adoptat.

Preşedintele senatului, republicanul Mitch McConnell, a declarat marţi că, deşi crede că lui Mueller trebui să i se permită să-şi finalizeze ancheta, nu consideră că este necesar un text de lege care să-l protejeze.

Un purtător de cuvânt al lui McConnell a refuzat miercuri să comenteze pe această temă.

De asemenea este neclar dacă, în cazul în care va fi adoptat în Senat, proiectul va fi aprobat de către Trump.

Purtătorii de cuvânt ai lui McConnell şi Casei Albe nu au răspuns imediat unor e-mailuri Reuters pe această temă.

Însă Coons a declarat pentru MSNBC că el crede că unii republicani, care deţin majoritatea în Senat, pot fi influenţaţi să susţină proiectul.

”Cred că evenimentele din ultima săptămână au schimbat anumite spirite în rândul grupului republican, că este momentul ca Senatul să se ridice şi să-l salveze pe preşedinte de el însuşi”, a declarat Coons.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.