Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un înalt oficial al armatei columbiene a fost demis sub suspiciunea de complicitate cu traficanţii de droguri

telegraph.co.uk
conflict civil columbia

Un înalt oficial al armatei columbiene este vizat de o anchetă şi a fost demis din funcţie pentru presupusă complicitate cu traficanţii de droguri din sud-vestul Columbiei, informează surse oficiale citate de AFP.

Generalul Jorge Herrera Diaz, comandant al celei de a şasea divizii a armatei, care operează în sudul ţării, a fost demis din funcţie "în interesul instituţiei şi pentru a contribui la clarificarea faptelor", a anunţat duminică armata într-un comunicat.

Această decizie survine după dezvăluirile presei columbiene de la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit cărora acest înalt responsabil a făcut o alianţă cu traficanţii de droguri pentru a lupta împotriva unui alt grup armat, disidenţii din FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) care resping acordul de pace încheiat în 2016 de această gherilă marxistă.

Portalul online Cambio şi emisiunea de ştiri de televiziune Noticias Uno au publicat înregistrări audio ale unei conversaţii între generalul Herrera şi subordonaţii săi, datând din iulie 2019, în care comandantul celei de a şasea divizii face referire la ceea ce pare a fi o alianţă cu banda "Los Pocillos".

"Mă întâlnesc cu ei, vin aici, vorbesc cu mine", spune în înregistrare Herrera, pe atunci comandant al unei brigade din departamentul Cauca (sud-vest), despre doi lideri ai bandei, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit aceloraşi media, ofiţerul superior şi şefii Los Pocillos au discutat despre un acord pentru a combate împreună o facţiune a disidenţilor FARC sub comanda lui "Gentil Duarte", unul dintre oamenii cei mai căutaţi din ţară. "Este un nenorocit de război (...)", a spus generalul Herrera într-un alt fragment din înregistrare.

Armata i-a cerut parchetului să-l ancheteze nu numai pe general, "ci şi personalul militar care a putut să participe la reuniunea menţionată, pentru că era de datoria lor (...) să denunţe pretinsele activităţi ilicite" ale traficanţilor de droguri, potrivit comunicatului.

Columbia este primul producător mondial de cocaină, principala sursă de finanţare pentru grupurile armate care continuă să fie active în ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.