Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un înalt responsabil al Parlamentului rus îndeamnă Moscova să livreze arme separatiştilor proruşi din estul Ucrainei

stiri.md
rusia ucraina

Un înalt responsabil al Parlamentului rus, Andrei Turciak, a îndemnat miercuri Rusia să livreze arme separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, pe fondul tensiunilor în creştere la frontiera ucraineană, informează AFP.

"În aceste condiţii, Rusia trebuie să acorde sprijinul necesar Republicilor populare Lugansk şi Doneţk, livrându-le unele tipuri de arme pentru a întări capacităţile lor defensive", a declarat Andrei Turciak, prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, la televiziunea publică.

Citește și: Ambasada SUA la Kiev le cere cetăţenilor americani să se pregătească imediat de plecare din Ucraina

Reprezentant de marcă al partidului puterii, Rusia Unită, Turciak a acuzat autorităţile de la Kiev că "pregătesc o agresiune militară" împotriva acestor regiuni separatiste proruse, potrivit Agerpres.ro.

Occidentul, în special Washingtonul, acuză la rândul său Rusia că a comasat zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, în vederea unei eventuale invazii asupra vecinului său ucrainean.

Citește și: Avertisment de ultimă oră lansat de SUA: Rusia ar putea ataca Ucraina în următoarele trei săptămâni

Rusia dezminte orice proiect de ofensivă, însă condiţionează detensionarea de o serie de exigenţe, printre care încheierea unor tratate care să garanteze că Ucraina nu va adera niciodată la NATO.

Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză deja Moscova de sprijin militar şi financiar acordat separatiştilor proruşi împotriva cărora armata ucraineană luptă în estul Ucrainei din 2014, însă Moscova respinge acuzaţia.

Citește și: Tensiune totală! Rusia trece la amenințări în fața presiunilor occidentale: 'Nu vom sta cu brațele încrucișate'

Declaraţiile lui Turciak marchează prin urmare o schimbare în poziţia oficială rusă afişată până acum.

Potrivit lui Andrei Turciak, partidul Rusia Unită este foarte îngrijorat de livrările de arme occidentale pentru guvernul ucrainean, anunţate de SUA, Regatul Unit şi ţările baltice.

Citește și: VIDEO BREAKING Rusia încolțește Ucraina și la Marea Neagră. A inceput manevre navale de anvergură

Numărul de tiruri ce au vizat regiunile Doneţk şi Lugansk "a crescut (...), civili sunt pe cale să fie ucişi", a susţinut Turciak, îndemnând "să fie oprit regimul de la Kiev".

Rusia a anexat în 2014 peninsula Crimeea, după o revoluţie prooccidentală în Ucraina. În urma acestei anexări, un conflict între separatiştii proruşi şi forţele Kievului a izbucnit în estul Ucrainei, făcând până acum peste 13.000 de morţi.

Citește și: Tensiuni uriașe între Ucraina și Rusia - Cum tranșează Italia problema .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.