Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un incendiu a distrus acoperişul fostei Cabane a pionierilor din Zalău

Un incendiu a distrus, luni, acoperişul fostei "Cabane a pionierilor" de pe Meseş, din apropierea Zalăului, clădire care, în prezent, aparţine Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI) Sălaj, focul fiind declanşat intenţionat de persoane necunoscute, potrivit liderului sindicaliştilor, Eusebiu Lehene, potrivit Agerpres.

"Cineva a dat foc fostelor căbănuţe de lemn din apropierea clădirii principale. Focul a fost pus, pentru că nu avea de unde să fie sursă de flacără. Energie electrică nu mai este aici de ani buni. Se vede clar că la una din căsuţe e focarul care a declanşat incendiul şi a dus la distrugerea în totalitate a acoperişului clădirii cabanei. Oricum, acesta era parţial distrus, după ce unele ţigle au căzut de-a lungul vremii", a declarat luni, Eusebiu Lehene.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, Lucian Jacodi, pompierii au intervenit la stingerea incendiului cu trei autospeciale şi autoscara de la Detaşamentul Zalău.

Focul a distrus aproximativ 400 metru pătraţi din clădirea principală, incendiul fiind lichidat.

Citește și: Sfânta Treime, zi importantă pentru toți credincioșii: tradiții și superstiții. Ce este interzis să faci în această zi

Eusebiu Lehene a precizat că realizarea unei prime cabane pe Meseş a început în 1938 şi a fost finalizată în 1943, investiţia fiind făcută din banii profesorilor şi ai învăţătorilor din Sălaj, reuniţi în Asociaţia Învăţătorilor Sălaj, pentru o Casă de Odihnă a lor. E un fel de a spune învăţători pentru că, la vremea respectivă, li se spunea aşa tuturor dascălilor ce predau până la clasa a VII-a. Guvernul horthyst de ocupaţie a confiscat ulterior cabana, pe care sindicatul învăţătorilor a recâştigat-o în 1947, însă numai pentru o scurtă perioadă de timp, ea fiind naţionalizată şi preluată de Oficiul Judeţean pentru Turism Cluj. În 1968, printr-un demers al comitetului judeţean de partid, a trecut la Administraţia Taberelor, aici fiind organizate ani la rând tabere şcolare.

După 1989, complexul de pe Meseş a ajuns în administrarea actualei Direcţii Judeţene pentru Tineret şi Sport, în 2013 fiind câştigat, în instanţă de LSI Sălaj, care nu a avut apoi fonduri să investească în reabilitarea lui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.