Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un INCENDIU la groapa de gunoi Glina a pus în PERICOL SĂNĂTATEA comunității locale

gunoi groapa de gunoi Glina

În data 05.07.2017 la ora 11:00 a izbucnit un incendiu extrem de periculos la groapa de gunoi Glina, aflată la adresa Șoseaua de Centură nr.2, Popești-Leordeni, Ilfov în apropierea caselor de locuit, la o distanță de aproximativ 100 metri de comunitatea locală. Detașamentul de pompieri Ilfov a intervenit cu 4 autospeciale de stingere a incendiilor, o autospecială de evacuare a fumului și o ambulanță SMURD iar Garda de Mediu a deplasat un autolaborator pentru înregistrarea emisiilor de factori de mediu dăunători. Forțele de intervenție ale detașamentului de pompieri au ajuns la locul intervenției la ora 11:00 și au constatat că deșeurile ardeau în interiorul celulei de depozitare, pe o suprafață de peste 12.000 mp cu posibilitatea de propagare la casele învecinate și la comunitățile din împrejurimi.

Datorită faptului că incendiul s-a propagat cu repeziciune pe o suprafață de 12.000 mp, deșeurile neacoperite conform legii fiind autoinflamabile, la fața locului s-au deplasat și echipaje de intervenție pentru eventuala salvare a populației care ar fi putut fi asfixiata de fum.

Ministrul Educaţiei, declaraţie CONTROVERSATĂ: 'Școala e gratuită pentru copil. Plătesc statul și părinții'

Situația de fapt de la groapa de gunoi Glina, cunoscută de toate autoritățile implicate, o reprezintă distanța extrem de mică față de locuințele cetățenilor din comună Glina.

Groapa de gunoi Glina, operată de ECOREC S.A., încalcă cele mai elementare prevederi ale legislației de mediu privind distanța față de locuințe, care ar trebui să fie de minim 1000 m (Ordinul 119/2014, art.11.1). Conform documentelor expuse pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, distanțele la care se află unele locuințe sunt mai mici chiar și de 100 metri, respectiv de 70 metri.

Această situație atrage după sine închiderea imediată a gropii de deșeuri Glina pentru încălcarea flagrantă a prevederilor legale, cu consecințe grave asupra sănătății populației din zonă, ducând la poluarea apei și aerului, la răspândirea de boli, propagarea factorilor de mediu nocivi.

Din statistica Direcției de Sănătate Publică, o mare parte din populația comunei Glina, începând de la copii și până la bătrâni, este afectată de diverse boli grave generate de factorii de mediu dăunători proveniți de la această groapă de gunoi.

În situația unui incendiu la groapa de gunoi Glina, timpul de intervenție rapidă a pompierilor este sub timpul de ardere imediată a caselor, provocată de palele de gunoi arzânde, răspândite înspre gospodarii. Credem că acest scenariu, care poate semăna cu un caz “Colectiv” 2, nu și-l dorește nimeni, cu atât mai mult locuitorii care au casele exact sub muntele de gunoi de peste 70 metri înălțime, pe o suprafață de 70 de hectare și care din când în când ia foc.

HG 857/2011 sancționează nerespectarea distanțelor minime de 1.000 metri a depozitelor de deșeuri față de casele cetățenilor și comunitățile locale cu suspendarea activității dacă funcționarea constituie un risc pentru sănătatea populației.

Lovitură pentru Cristian Boureanu: Decizia de ULTIMĂ ORĂ a magistraților

Încă o dată este demonstrat riscul pentru sănătatea populației și cu ocazia acestui incendiu, populația având un risc de asfixiere gravă și încălcarea fragranta a HG 857/2011 din cauza faptului că groapa de gunoi Glina este amplasată, așa cum rezultă de pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, la o distanță de sub 100 m și în unele cazuri la chiar de 70 metri față de locuințe.

Incendiul din data de 07.07.2017 demontează și concluziile studiului de sănătate publicat de Agenția pentru Protecția Mediului pe site-ul acesteia privind sănătatea angajaților și a locuitorilor din localitățile învecinate.

Locuitorii din zonele învecinate gropii de gunoi Glina, scăpați că prin minune de incendierea caselor, și aceasta datorită intervenției rapide a detașamentului de pompieri pe care îi putem numi eroi, cred că intenția de eliberare a unei noi Autorizații de mediu de către Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, pe seama sănătății și a confortului comunităților locale, nu face decât să favorizeze o lăcomie în creștere a unor antreprenori și să alimenteze afaceri fără scrupule care pot crea pericole imense în orice moment.

Cetățenii considera că prin intermediul acestor mesaje publice transmise de Asociația noastră se responsabilizează autoritățile publice și chiar se individualizează această responsabilitate asupra persoanelor cu funcție de răspundere, aducând aceste situații la cunoștința factorilor de decizie din cadrul Comunității Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.