Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un influent congresman american îl laudă pe liderul extremei-drepte olandeze

Congresmanul republican Steve King a stârnit reacţii negative pe social media duminică după ce l-a lăudat pe politicianul olandez anti-islam şi antiimigraţie Geert Wilders, declarând pe Twitter că "nu ne putem restaura civilizaţia cu copiii altcuiva", relatează luni BBC şi The Guardian, conform agerpres.

"Wilders înţelege că demografia şi cultura reprezintă destinul nostru", a scris King pe Twitter, lăudându-l pe liderul formaţiunii olandeze de extremă-dreapta Partidul Libertăţii, care i-a numit pe marocani luna trecută "gunoaie".

ESCROCII profită de pe urma atentatelor. Falsele victime s-au îmbogăţit peste noapte

David Duke, un fost lider al Ku Klux Klan, l-a aprobat rapid, scriind pe Twitter "Dumnezeu să îl binecuvânteze pe Steve King", cu majuscule.

King a fost ales pentru prima dată în Congres în 2002 şi reprezintă un district majoritar republican în nord-vestul statului Iowa, unde atât el, cât şi Donald Trump au obţinut peste 60% din voturi în 2016.

Reprezentantul republican de Iowa s-a mai aliniat şi în trecut cu extrema-dreaptă europeană. El s-a întâlnit cu candidata extremei drepte la alegerile prezidenţiale din Franţa, Marine Le Pen, împreună cu parlamentarul republican Dana Rohrabacher, luna trecută la Paris. În septembrie 2016, el a postat o fotografie în care apărea alături de Wilders şi unde scrisese mesajul: "Sinuciderea culturală prin transformare demografică trebuie să înceteze".

În octombrie 2016, King a şters o postare pe Twitter despre decizia Marii Britanii de a părăsi UE, iar în decembrie, el şi-a exprimat condoleanţe după ce Partidul Libertăţii de extremă-dreapta a pierdut alegerile prezidenţiale din Austria.

UCIDEREA unui hoţ român în Italia relansează dezbaterea privind legitima apărare

Reprezentantul republican de Iowa este de asemenea un puternic susţinător al anulării dreptului automat la cetăţenie al copiilor de imigranţi născuţi în SUA.

Toţi copiii născuţi în Statele Unite obţin în prezent cetăţenia în virtutea Constituţiei, inclusiv copii proveniţi din familii care trăiesc în America ilegal.

King a cerut o reformă radicală a interpretării amendamentului al 14-lea al Constituţiei Statelor Unite, astfel încât copiii migranţilor fără acte să nu mai aibă dreptul la un paşaport american.

BBC comentează că se pare că Donald Trump nu este singurul politician care poate inflama social media cu postări pe Twitter şi aminteşte că Steve King este cunoscut pentru retorica sa naţionalistă în favoarea albilor. Indignarea politicienilor democraţi şi comentatorilor din tot spectrul politic a fost rapidă, feroce şi deloc surprinzătoare. Mesajul lui King despre "destinul nostru" şi "copiii altora" a provocat un răspuns viguros.

De un interes mai mare va fi modul în care se vor ocupa responsabilii republicani de controversă. Până acum ei au rămas tăcuţi. Iar acest lucru ar putea fi din ce în ce mai greu, după ce apare încă un indiciu al legăturilor crescânde între aripa Trump a Partidului Republican şi mişcările naţionaliste ale albilor din Europa, notează BBC.

Breitbart, site-ul ultraconservator de ştiri condus până recent de consilierul principal la Casa Albă, Steve Bannon, este adesea plin de laude la adresa lui Wilders, a lui Marine Le Pen şi Frauke Petry, liderul partidului Alternativa pentru Germania.

Breşă de securitate la nivel înalt. Traseul EXACT al premierului britanic A FOST UITAT în tren

Comentariile lui King în sprijinul lui Wilders au condus la acuzaţii că el "promovează deschis supremaţia albilor". Mulţi s-au grăbit să denunţe declaraţiile lui King, inclusiv fiica fostului preşedinte american Bill Clinton, Chelsea Clinton, care a descris comentariile republicanului drept "dureroase".

Wilders, al cărui partid populist este de aşteptat să obţină rezultate bune în alegerile parlamentare din Olanda în cursul acestei luni, se află sub protecţia permanentă a poliţiei de mai mult de un deceniu din cauza ameninţărilor cu moartea.

El a fost găsit vinovat de incitare la ură într-un discurs anul trecut în care a promis să reducă numărul de marocani în ţară, dar nu a primit nicio pedeapsă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.