Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un irakian din SUA, VINOVAT pentru că a încercat să se alăture grupării Stat Islamic

Un bărbat născut în Irak care a intrat pe teritoriul SUA ca refugiat a pledat vinovat luni, în statul Texas, la acuzaţia că a încercat să se alăture combatanţilor Stat Islamic în zone de conflict, au anunţat procurorii federali citaţi de Reuters, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Melania Trump acuză presa americană de partizanat şi îşi apără soţul

Omar Faraj Saeed Al-Hardan, de 24 de ani, a pledat vinovat într-un tribunal federal din Houston la un cap de acuzare privind tentativa de a furniza sprijin material, prin alăturarea sa voluntară la organizaţie, grupării teroriste, a anunţat biroul procurorului pentru districtul sudic al Texasului.

Citeşte şi: Un fost general american de rang înalt a minţit FBI

Al-Hardan, care cel mai recent a avut domiciliul în Houston, riscă 20 de ani în închisoare când se va pronunţa sentinţa în cazul său, la 17 ianuarie, au anunţat procurorii.

Citeşte şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în sudul Vietnamului

Cazul intervine în timpul cursei prezidenţiale americane în care chestiunea primirii de refugiaţi din Orientul Mijlociu, în special din Siria, a devenit un punct de dispută între cei doi principali candidaţi.

Citeşte şi: Bilanţ negru la fabrica BASF: doi morţi, doi dispăruţi şi şase răniţi

Candidata democrată Hillary Clinton a cerut creşterea numărului de refugiaţi sirieni primiţi şi a spus că SUA îi poate monitoriza în mod adecvat. Nominalizatul republican Donald Trump s-a opus venirii acestora şi a cerut 'rigurozitate extremă' în examinarea imigranţilor musulmani care vor să intre în SUA.

Citeşte şi: Anul viitor, Phenianul ar putea avea gata racheta Musadan

În cazul din Texas, agenţii federali au început investigaţia în cazul lui Al-Hardan în 2014, după ce acesta a comunicat cu un bărbat din California despre care credea că este asociat cu gruparea siriană rebelă islamistă Al-Nosra, au precizat procurorii.

Citeşte şi: Trump s-ar putea întâlni cu Putin înainte de preluarea eventualului mandat la Casa Albă

Al-Hardan a declarat în 2014 şi 2015, în discuţii cu un informator al autorităţilor, că plănuieşte să călătorească peste hotare pentru a sprijini gruparea Stat Islamic. El ar mai fi spus că a învăţat singur să asambleze mecanisme de detonare de la distanţă şi a arătat o placă de reţea pe care o construise pentru a servi ca transmiţător, au adăugat ei.

Citeşte şi: UE se teme de un nou aflux de jihadişti ai Statului Islamic

Bărbatul a intrat în SUA ca refugiat irakian la finalul lui 2009, cu circa doi ani înainte de începutul războiului civil din Siria, după ce a petrecut mai mult timp în tabere de refugiaţi din Iordania şi Irak, iar ulterior i s-a acordat statut legal de rezident permanent.

Citeşte şi: Reglare de conturi între bandele rivale din Mexic: Şase persoane au fost găsite cu mâinile amputate

Arestarea lui Al-Hardan a ajuns în atenţia media în ianuarie, când guvernatorul adjunct din Texas, Dan Patrick, un republican conservator, a făcut referire la el ca la un motiv pentru care Texas încearcă să blocheze transferul refugiaţilor sirieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.