Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un istoric amator a descoperit o monedă engleză veche de sute de ani în Canada

sudouest.fr
monede din aur

Descoperirea unei monede englezești vechi de 600 de ani în Newfoundland, Canada, de către un istoric amator, pune în discuție momentul contactului european în regiune, deoarece acesta precede cu cel puțin 70 de ani sosirea exploratorului John Cabot pe insulă, potrivit CNN.

Descoperirea unei monede rare din aur pe coasta sudică a Newfoundland, Canada, ar putea pune în discuție narațiunile istorice tradiționale despre momentul contactului european în regiune, deoarece aceasta precede cu cel puțin 70 de ani sosirea exploratorului John Cabot pe insulă, scrie Mediafax.

Într-un comunicat de presă de săptămâna trecută, Guvernul din Newfoundland și Labrador a declarat că moneda engleză a fost găsită în vara anului 2022 de Edward Hynes, un istoric amator local, care a raportat-o oficialilor, așa cum prevede Legea resurselor istorice a provinciei. Moneda, veche de 600 de ani, este anterioară primului contact european documentat cu America de Nord de la vikingi, într-o regiune cu o istorie de 9.000 de ani de așezări umane și bogate tradiții indigene.

În urma consultării cu Paul Berry, fost curator al Muzeului de Monedă al Băncii Canadei, moneda a fost identificată ca fiind bătută la Londra între 1422 și 1427. În anii 1400, moneda ar fi reprezentat o sumă semnificativă de bani, evaluată la 1 shilling și 8 pence, adică aproximativ 81 de dolari canadieni (61 de dolari) în prezent.

Înainte de această descoperire, o monedă bătută în anii 1490 și găsită în 2021 la Cupids Cove Plantation Provincial Historic Site din provincie era considerată cea mai veche monedă engleză găsită vreodată în Canada.

Întrucât Berry spune că moneda era probabil scoasă din circulație atunci când a fost pierdută, există multe speculații cu privire la modul exact în care moneda de aur de un sfert de nobil a ajuns în Newfoundland și Labrador. Locul exact al descoperirii este ținut secret pentru a descuraja vânătorii de comori.

Într-un interviu acordat postului CBC, arheologul provincial Jamie Brake - care spune că, după finalizarea studiului în curs, moneda va fi probabil expusă public la muzeul The Rooms din capitala provinciei, St. John's - a comentat semnificația descoperirii. „Între Anglia și aici, oamenii de acolo nu cunoșteau încă Terra Nova sau America de Nord în momentul în care aceasta a fost bătută”, a spus el.

Descoperirea monedei subliniază istoricul arheologic intrigant din Newfoundland și Labrador, cea mai estică provincie din Canada. Poveștile despre sosirea vikingilor sunt cuprinse în saga islandeze, care citează vizite ale lui Leif Erikson în urmă cu peste 1.000 de ani, precum și în dovezile arheologice ale unei așezări nordice, care a fost descoperită în L'Anse aux Meadows, Newfoundland, și declarată sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1978. Alte relatări neconfirmate ale contactului european includ povești din Insulele Anglo-Normande din Anglia despre o corabie care, la sfârșitul secolului al XV-lea, a fost purtată de vânt în afara cursului spre un tărâm ciudat plin de pești; hărți istorice portugheze care descriu Terra do Bacalhau (sau, țara codului); și „Călătoria Sfântului Brendan”, o relatare legendară a unei călătorii pe mare la începutul secolului al VI-lea, făcută de un abate irlandez.

În 1583, Newfoundland a devenit prima posesiune a Angliei în America de Nord, iar înființarea operațiunilor de pescuit pe coasta exterioară a insulei a tăiat accesul populației indigene la sursele tradiționale de hrană.

„Există de ceva vreme cunoștințe despre o prezență europeană de dinainte de secolul al XVI-lea aici, știți, excluzând nordicii și așa mai departe”, a declarat Brake pentru CBC. „Posibilitatea unei ocupații poate anterioare secolului al XVI-lea ar fi destul de uimitoare și foarte semnificativă în această parte a lumii”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.