Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un judecător spaniol vrea să-l interogheze pe CEO-ul grupului israelian care a creat softul Pegasus

www.kaspersky.com
pegasus

Un judecător spaniol care efectuează ancheta asupra spionării mai multor membri ai guvernului spaniol, între care şi premierul Pedro Sanchez, vrea să-l interogheze în Israel pe CEO-ul societăţii NSO care a creat softul Pegasus, informează marţi justiţia spaniolă, relatează AFP.

Acest magistrat, care ţine de înaltul tribunal Audienţa naţională, l-a convocat pe 5 iulie pe Felix Bolanos, un ministru foarte apropiat de Sanchez pentru a-l audia în calitate de martor în această afacere foarte sensibilă.

"Magistratul a decis să extindă (perimetrul) comisiei rogatorii trimise în Israel pentru ca o comisie pe care o va conduce el însuşi să se poată deplasa în această ţară pentru a-l audia pe CEO-ul companiei care comercializează programul Pegasus", a precizat Audienţa naţională.

O astfel de cerere trebuie să primească undă verde din partea autorităţilor israeliene, o procedură care poate dura luni de zile, potrivit Agerpres.ro.

Până acum, comisia rogatorie solicita numai informaţii de la NSO privind "diferite aspecte ale programului informatic" Pegasus.

"NSO acţionează în conformitate cu un cadru juridic strict (...), este concluzia la care va ajunge orice anchetă", a declarat un purtător de cuvânt al NSO, contactat de AFP.

Pegasus, care permite activarea de la distanţă a camerelor şi microfoanelor unui smartphone, şi NSO fac obiectul unor grave acuzaţii de spionaj în întreaga lume de anul trecut.

Ancheta judecătorului spaniol José Luis Calama a fost deschisă după depunerea unei plângeri de către guvernul spaniol, care a dezvăluit pe 2 mai că telefoanele premierului şi ministrului apărării au fost spionate cu Pegasus.

Guvernul, care a precizat ulterior că mobilul ministrului de interne a fost de asemenea piratat, dă asigurări că este vorba despre un "atac extern", dar afirmă că nu ştie cine este la originea lui.

Mai multe media spaniole au evocat o posibilă implicare a Marocului, în contextul în care cele două ţări erau implicate într-o gravă criză diplomatică la momentul faptelor.

În comunicatul său, Audienţa naţională precizează, în plus, că magistratul, care a ridicat secretul asupra instrumentării cazului, a audiat-o deja vineri pe fosta şefă a serviciilor de informaţii spaniole, Paz Esteban, care a plătit ''factura'' acestui scandal şi a fost destituită pe 10 mai de guvern.

Acest scandal a izbucnit iniţial pe 18 aprilie după publicarea unui raport al organizaţiei canadiene Citizen Lab, care dădea asigurări că a identificat peste 60 de persoane din mişcarea separatistă catalană ale căror telefoane mobile au fost piratate între 2017 şi 2020 cu softul Pegasus. Guvernul spaniol a recunoscut că a spionat 18 dintre ei.

Scandalul a luat însă o amploare şi mai mare după anunţarea de către guvern a faptului că Sanchez şi titulara portofoliului apărării, Margarita Robles, au fost ei înşişi spionaţi în mai şi iunie 2021 cu acelaşi soft.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.