Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un jurnalist celebru aruncă BOMBA după violenţele din Piaţa Victoriei. Scenariu de ultim moment pe Legile Justiţiei

Inquam Photos / George Călin
Inquam proteste 2 decembrie

Incidentele violente de la protestele de sâmbătă, din Piaţa Victoriei, au trecut şi pe sub lupa jurnalistului Cătălin Striblea. Într-o intervenţie la DIGI24, jurnalistul susţine că social-democraţii au devenit în urma incidentului mai puternici şi se vor folosi de acest eveniment pentru a adopta legi cu mai multă uşurinţă. Mai exact, spune Striblea, legile Justiţiei vor pleca spre promulgare în maximum două săptămâni.

Citeşte şi: Tudose ‘fuge’ de tensiunile din PSD peste hotare. Întâlniri de grad ZERO, programate în Serbia

"PSD avea mare nevoie de scandalul ăsta, să spună că oamenii din piață sunt de fapt oameni violenți, cu idei marginale, care nu reprezintă multă lume, sunt puțini. Asta ar explica și retragerea foarte rapidă a doamnei Firea, care după ce s-a consumat scandalul a spus: OK, plecați. Facem târgul în altă parte. Mai sunt două târguri mari în București.  Avem un PSD care, călare pe această chestiune, poate să-și vadă mai departe de legile Justiției, mitinguri și să-și adopte legile cu ușurință.  Probabil că ALDE negociază ceva, nu e clar ce negociază, dar sunt sigur că se vor înțelege. Ori n egociază ceva pe lege, un articol important pentru cei din ALDE, ori negociază cine știe ce alte lucruri se petrec în spatele nostru. Nu e vreun pericol mare să se rupă coaliția. În zece zile - două săptămâni va pleca legea la Iohannis. PSD a ieșit mai puternic din încercarea asta.", susţine jurnalistul Cătălin Striblea la DIGI24.

Jurnalistul a făcut şi o analiză dură, într-o postare pe blog. Striblea susţine că ziua de sâmbătă „ar putea fi definitivă, nu definitorie, pentru legile justiției”.

"Ziua de sâmbătă a fost una definitorie pentru natura României in ultimul an. Pentru prima dată taberele s-au așezat față în față. Și-au dat măsura puterii și a inteligenței cu care se duce lupta. Este definitorie și pentru cum sunt noi astăzi ca societate, gata să ne păruim.

Și definitorie pentru că va regla unele ape și în PSD. Și ar putea fi definitivă, nu definitorie, pentru legile justiției. Pentru că eu cred că de aseară, de la întâlnirea de noapte, grupul conservator al PSD s-a hotărât.  Sunt câteva lucruri care trebuie spuse însă.

Citeşte şi: Tăriceanu, măsuri după TENSIUNILE din Coaliţie: 'Voi avea o discuţie cu colegii din PSD...'

1.În povestea bătăușului, nicio tabără nu are dreptate.Nici cea care îi caută în coarne unui pensionar cu probleme de personalitate și dă vina pe cel mai tânăr. Nici cei care spun că acesta din urmă și-a pierdut cumpătul după ce a fost provocat, că este greu să suporți când te înjură cineva. Violența nu are calificative. Este o idee proastă și care nu va duce nicăieri.

Aici vorbim de doi zănatici care nu au control și nici capacitatea de a raționa când se înfierbântă. Fiecare dintre ei. L-am citit pe Tolo care spune că nu poate fi generalizată situația. Eu cred că în zilele astea, mulți oameni au să-și spună lucruri grele. Și mulți au să se ia la rost. Cred că ambele tare au destui membri care s-ar băga la un caft.

2.PSD și-a dat măsura competenței sale pe mai multe fronturi. Este cea mai proastă idee să faci un târg într-un loc în care au loc frecvent proteste. Chiar de știi că faci o mârșăvie, cu ce deranjează protestele? Sunt câteva mii de oameni care strigă, se plimbă, sunt oameni cu idei, dar cuminți. Sunt o expresie a democrației și PSD ar trebui să învețe de la prietenii autoritari polonezi și unguri. S-a demonstrat acolo în draci, dar Orban sau PiS sunt încă la putere. Nu mai zic că te-au prins și cu o minciună, dar și că folosești politic școala. Ce mizerie.

3.Statul PSD a fost învins de 200 de oameni. Poate nici nu au fost atâția în Piața Victoriei. Cei  200 i-au dat afară pe liderii PSD cu tot cu utilaje, firme de la primărie și jandarmi. Încercați să vă dați seama: doar 200. Asta arată fragilitatea, nepregătirea și lipsa de soluții a PSD. În materia asta oamenii nu știu ce fac. Reacționează instinctiv, predictibil speriați, dar cel mai tare ne arată că nu au o strategie. Deduc de aici că ei înșiși nu sunt uniți, dar și că Firea este un lider încă necopt. Nu uitați că în vară a dat înapoi la o linie de autobuz.

Citeşte şi: Protestatara ridicată de jandarmi iese la ATAC: 'M-au împins, m-au strâns de gât cu eșarfa, m-au tras de păr...'

4. Mai e ceva: Firea știe că nu decontează ea ce se întâmplă aici, ci Dragnea. Totuși îl sprijină în continuare. Dacă l-ar vrea înlăturat, s-ar alia cu Tudose, deocamdată nu e cazul. Asta pentru că e o luptă în trei. Întâi trebuie înlăturat Tudose, care are o poziție de forță și apoi Dragnea. Altfel, premierului îi pică partidul în brațe.

5.PSD are memorie foarte scurtă și liderii săi sunt ipocriți. Cere acum intervenția jandarmilor, se plânge că stă lumea prin piețe și nu-i respectă, că nu respectă legea și face mitinguri. Iar în 2012 așa a ajuns la putere. Cred că n-ați uitat că guvernul Ponta a venit după o perioadă de turbulențe în stradă. Numai că n-au aruncat cu pietre alături de manifestanți. Toți cei aflați atunci în stradă erau eroi. Cei de azi sunt manipulați.

6. Ce urmează? PSD va face exploata maxim povestea polarizantă cu violența. O va lipi de proteste, o va face relevantă și va face referire la ea de câte ori se va ieși în stradă. O va face de fapt simbolul protestelor pentru cei ce cred în ei. Nimeni nu o va lua în seamă pe doamna blondă, ce care aflată la protest îi dă o mână de ajutor bătrânului și care are atitudinea corectă.

7. Conservatorii PSD vor face tot posibilul să-l îndepărteze pe Tudose. Este următoarea mare miză pentru ei. Le slăbește din credibilitate chiar în fața propriului public. În celălalt plan, vor trece legile justiției cu mare viteză și fără schimbări. Nimic nu pare că le poate sta în cale.

8. În fine, un gând care mi se cristalizează pe măsură ce scriu. Încep să cred că toată povestea asta este o diversiune. PSD avea nevoie de scandal, ca să schimbe planurile discuției. De 48 de ore nu se mai vorbește nimic rațional de legile Justiției, ci doar de protestatarii cei răi. Dar asta este doar o presupunere și ar însemna că-s foarte deștepți.", scrie Striblea.

Citeşte şi: Tăriceanu a făcut ANUNŢUL. Ce se întâmplă cu legea pentru Casa Regală - VIDEO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.