Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un jurnalist polonez, un fotograf iranian şi un site media turc, laureaţii premiilor 'Reporteri fără frontiere'

Reporters sans frontières logo

Jurnalistul polonez Tomasz Piatek, fotograful iranian încarcerat Soheil Arabi şi site-ul turc Medyascope TV au fost marţi laureaţii premiilor ''Reporteri fără frontiere'' (RSF) - TV5 Monde 2017, potrivit anunţului făcut de organizaţie, informează marţi AGERPRES, citând AFP.

Citeşte şi: Actriţa americano-israeliană Natalie Portman, laureată a Premiului Genesis 2018

Tomasz Piatek, în vârstă de 43 de ani, jurnalist de investigaţii la cotidianul Gazeta Wyborcza, a obţinut premiul RSF la categoria ''jurnalism'', iar Soheil Arabi, de 32 de ani, la categoria ''jurnalism cetăţenesc''. 

Premiul pentru ''media'' a fost decernat site-ului turc independent Medyascope TV. 

Premiul RSF recompensează ''jurnalişti şi entităţi media care s-au remarcat în apărarea sau promovarea libertăţii presei''. 

Decernarea premiilor a avut loc în prezenţa lui Loup Bureau, reporter independent în vârstă de 27 de ani, încarcerat timp de şapte săptămâni în Turcia, invitat de onoare al acestei a 26-a ediţii, organizată în parteneriat cu oraşul Strasbourg. 

La premiile RSF, au fost nominalizaţi 18 jurnalişti şi grupuri de presă. 

Tomasz Piatek este judecat în ţara sa de un tribunal militar polonez pentru publicarea cărţii-anchetă ''Secretele lui Macierewicz'', care dezvăluie legăturile dintre ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, şi serviciile secrete ruse. 

Jurnalistul este ţinta unei campanii de defăimare din partea publicaţiilor proguvernamentale şi a unor ''ameninţări serioase'', subliniază RSF. 

''Obiectul muncii mele este să informez opinia publică în legătură cu situaţia jurnalismului în Polonia'', a declarat Tomasz Piatek. 

Soheil Arabi este un jurnalist-cetăţean, arestat la sfârşitul lui 2013 la Teheran, acuzat de blasfemie împotriva islamului. 

Ţinut într-o celulă de izolare timp de două luni, ''a fost supus la rele tratamente pentru a-l determina să mărturisească implicarea sa în crearea unei reţele pe Facebook care blasfemiază islamul şi critică regimul'' de la Teheran. 

A fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare fără posibilitatea eliberării condiţionate în 2015 şi se află în greva foamei de la sfârşitul lunii august. ''Pentru faptul că am informat şi am luptat contra ignoranţei, mi-am petrecut cei mai buni ani în închisoare. (...) Rezist în continuare'', a declarat Soheil Arabi, într-un mesaj trimis din închisoare. 

Premiul i-a fost înmânat simbolic prin intermediul secretarului general al RSF, Christophe Deloire. 

Medyascope TV este un site media turc care, prin intermediul clipurilor video difuzate în direct ''redă vocea jurnaliştilor marginalizaţi şi a jurnaliştilor-cetăţeni''. 

Lansat în 2015 de jurnalistul Ruşen Çakir, Medyascope foloseşte noile tehnologii pentru ''a redeschide dezbaterea publică imposibilă în Turcia'', după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.