Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un liceu din Iași și unul din Chișinău au organizat online 'Șezătoarea Mărțișorului'

danielbotea.blogspot.com
martisor

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și Liceul Teoretic „Costache Negruzzi” din Chișinău au organizat online „Șezătoarea Mărțișorului”, prin care elevii au împărtășit obiceiuri de pe ambele maluri ale Prutului referitoare la această frumoasă tradiție românească.

Elevii ieșeni au povestit ce au aflat de la părinții și bunicii lor: mărțișoarele erau pe vremuri confecționate acasă, prin împletirea celor două fire de mătase, alb și roșu, care la capete aveau „cănăfiori”, potrivit basilica.ro.

Citește și: Daniel Ghiță, atacat dur: ‘Când nu doarme, face circ! Dovada clară’

Totul era făcut cu multă migală și măiestrie de mâinile harnice ale fetelor din familie. Când mărțișoarele erau gata, erau prinse în foi de caiet cu niște ace și oferite celor dragi.

De obicei, de 1 Martie primeau mărțișoare băieții, care se întreceau în numărul mare de mărțișoare agățate pe pieptul lor de către fete și își notau cu atenție numele dăruitoarelor, cărora le aduceau de 8 Martie ceva dulce sau o floare.

Și acum, în liceul ieșean, băieții primesc mărțișoare de la fete și fetele primesc ghiocei de 8 Martie.

Elevii din Chișinău au prezentat mărțișorul basarabean: împletit dintr-un fir alb și unul roșu, el se oferă împreună cu un ghiocel, simbol al primăverii și al dragostei.

Mărțișorul este purtat în piept întreaga lună martie, apoi se leagă de ramurile unui pom fructifer, în speranța că roadele lui vor fi bogate și vor aduce belșug în casele oamenilor.

La începutul lunii aprilie, în cele mai multe sate din Basarabia, pomii sunt împodobiți cu mărțișoare. În fiecare an are loc Festivalul Mărțișorului, inițiat la 1 martie 1967 la Chișinău.

În Basarabia, mărțișoarele se confecționează prin diverse metode: sunt cusute pe etamină, tricotate sau confecționate din hârtie creponată. Se oferă în primul rând membrilor familiei, apoi și colegilor de la școală.

Elevii basarabeni confecționează mărțișoare și le oferă copiilor de la casa de copii, pentru că ei nu au persoane apropiate care să le ofere mărțișoare. Sunt obișnuiți astfel de mici să facă și acte de caritate.

La finalul acțiunii, copiii și-au transmis felicitări și mărțișoare virtuale și și-au exprimat speranța că vor continua activitățile comune.

„A fost foarte interesant să ne întâlnim și să vorbim între noi și sper să ne ajute această întâlnire și pe viitor, ca în continuare să avem o relație de durată”, a declarat Victor, elev la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Acțiunea a fost coordonată de profesoarele Floricica Morariu, Ines Crețu și Simona Iuscinschi din Iași și de profesoarele Angela Ababei și Ecaterina Alexandru din Chișinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.