Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un lider PSD cere DIZOLVAREA Asociaţiei Municipiilor din România: 'A devenit partid politic! E pepinieră de PDL-iști care adoptă discursul baronilor locali'

Inquam Photos - Octav Ganea
AMR primari Falca Negoiță Firea

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) ar trebui dizolvată de către o instanţă judecătorească deoarece urmăreşte un alt scop decât cel pentru care s-a constituit, comportându-se ca un partid politic, a declarat deputatul PSD Alba, Ioan Dîrzu.

El spune că AMR a devenit "pepinieră de PDL-işti care adoptă discursul baronilor locali din Ardeal - Hava, Falcă şi Bolojan - care nu au fost în stare să-şi folosească excedentul ani la rând pentru investiţii".

Citește și: Mare atenție, șoferi! Aceste modificări la Codul Rutier vă vor lăsa fără mașină

”Asociația Municipiilor din România (AMR) ar trebui dizolvată de către o instanță judecătorească deoarece urmărește un alt scop decât cel pentru care s-a constituit, comportându-se ca un partid politic. AMR a devenit pepinieră de PDL-iști care adoptă discursul baronilor locali din Ardeal – Hava, Falcă și Bolojan – care nu au fost în stare să-și folosească excedentul ani la rând pentru investiții. Guvernul nu ”le-a furat banii”, ci i-a redistribuit în proiecte naționale de infrastructură, în agricultură sau în PNDL 2. Banii s-au întors tot în comunitățile locale, nu au rămas în Palatul Victoria.

Este regretabil că AMR a fost confiscat de primarii PDL-iști, care au mesaje atât de false încât nici măcar PNL nu și le poate asuma. AMR se comportă ca un partid politic, cu agendă proprie, care urmărește dezvoltarea unei autonomii politice locale, nu a celei administrative și financiare. Din cauza AMR au apărut alianțe ale Vestului și Estului, au apărut gale în care baronii locali se premiază între ei, au apărut practici ilegale de aplicare a legislației europene a achizițiilor sau a serviciilor publice. AMR se comportă ca un guvern paralel și toată lumea s-a ferit să spună asta, deși toată lumea din administrația centrală știe că AMR e stat în stat.

Citește și: Liviu Dragnea atacă! Ce a pregătit pentru cei care au părăsit PSD pentru partidul lui Victor Ponta

Primarii PDL-iști fac scandal din cauză că nu mai pot merge la Ministerul Finanțelor și să bată cu pumnul în masă, să spună cum și câți bani se dau, așa cum făceau pe vremea lui Băsescu-Boc. Chiar Mircea Hava se lăuda în ședințele de consiliu local din 2009-2011 că „rezolvă el la minister” sau anunță decizii luate de miniștri din Guvernul Boc înainte ca acestea să fie făcute publice chiar de guvern. Hava, Falcă și Bolojan tânjesc după vremurile în care conduceau atât Transilvania cât și Guvernul României, când decideau cine trăiește și cine moare bugetar într-un an. Acești oameni nu au măsură, sunt bolnavi de putere și trebuie sancționați dur de Guvern și cetățeni.

În ciuda minciunilor spuse de AMR, comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat- 164,5 mld lei.

Citește și: Gabriela Firea are un nou consilier. Despre cine este vorba

Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul de venit. În plus, administrațiile vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, dar nu mai mult de 250 de milioane de lei anual. Nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte.

Așadar, în 2019, cresc cu 60% alocațiile pe locuitor atât la nivel județean cât la nivel local. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare.

Citește și: Surpriză! Ce salariu are bomba-sexy din Poliție, care a făcut ravagii pe Internet – Imagini incendiare

De acum, aleșii locali vor avea descentralizarea mult așteptată, dar odată cu puterea vin și responsabilitățile pentru comunitate. Dacă au înțeles că descentralizarea înseamnă doar bani și responsabilitate „0”, atunci vor avea o mare surpriză. Experiența ultimilor ani ne-au arătat că însăși municipiile au fost total paralele atunci când a venit vorba de a utiliza excedentul în investiții. Zeci de milioane de euro blocate de primari care credeau că e bine ”să fii pe plus”, crezând că administrația publică e firmă de casă.

O problemă pe care și Guvernul și AMR trebuie să o aibă în vedere e nesustenabilitatea unor unități administrativ-teritoriale. Sunt 3228 de UAT-uri în România dintre care doar sub 30% dintre ele ar reuși să supraviețuiască din venituri proprii. Restul de peste 70% trăiesc de pe o zi pe alta din banii de la Guvern și, când îi primesc, tot prost îi cheltuie. Oamenii văd aceste lucruri și suferă din cauza incompetenței administrațiilor locale. Oricât de mulți bani ar da Guvernul, incompetența unor aleși locali nu poate fi corectată cu bani.”, spune Dârzu.

Citește și: Decizia de ultimă oră a lui Dăncilă! Ce schimbare a făcut aceasta la ANAF .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.