Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un lider separatist catalan nu exclude să-l susţină pe socialistului Pedro Sanchez după alegeri

Fox News
Catalonia

Liderul separatist catalan Oriol Junqueras nu a exclus vineri să susţină o eventuală învestitură a socialistului Pedro Sanchez după viitoarele alegeri legislative, în cursul unei videoconferinţe de presă inedite din închisoare, potrivit France Presse, relatează Agerpres.

Citeşte şi: Donald Trump califică drept 'idioţenii absolute' anumite pasaje din raportul lui Mueller

'În niciun caz, fie prin acţiune sau omisiune, nu vom facilita (învestitura pentru) un guvern de extrema dreaptă în fruntea statului spaniol. Preferăm să evaluăm alte opţiuni', a declarat Junqueras, referindu-se la o posibilă alianţă între Partidul Popular (dreapta), liberalii din Ciudadanos şi formaţiunea de extrema dreaptă Vox pentru formarea unei majorităţi.

'Nu ne-am stabilit nicio linie roşie, dar nici nu vom semna un cec în alb pentru Sanchez', a adăugat el.

Fost vicepreşedinte în guvernul catalan al lui Carles Puigdemont, Oriol Junqueras este principalul acuzat în actualul proces în curs de desfăşurare la Madrid împotriva liderilor separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017. El riscă până la 25 de ani de închisoare.

În pofida detenţiei sale, nr.1 în Partidul Stânga Republicană din Catalonia (ERC) este candidat la legislativele din 28 aprilie.

Potrivit unor sondaje recente, sprijinul ERC ar putea fi hotărâtor pentru învestirea lui Pedro Sanchez, şeful guvernului în exerciţiu. Partidul Socialist al acestuia este dat favorit în sondaje, dar nu are şanse să obţină în parlament majoritatea singur sau împreună cu Podemos (stânga radicală).

Cap de listă al altui mare partid separatist, 'Împreună pentru Catalonia', şi aflat de asemenea în arest preventiv şi judecat la Madrid, Jordi Sanchez a asigurat şi el joi că nu are stabilite 'linii roşii', dar a menţionat necesitatea de a se vorbi despre un referendum privind autodeterminarea.

Această opţiune a fost respinsă virulent de către Pedro Sanchez, acuzat de dreapta că trădează Spania, încercând să discute cu separatiştii de la venirea sa la putere în iunie trecut.

'Le-am spus liderilor separatişti că niciodată înseamnă niciodată. Când eu spun nu aceasta înseamnă nu', a insistat el joi la un miting în Catalonia.

Sanchez a venit la putere în urma unei moţiune de cenzură împotriva predecesorului său conservator, Mariano Rajoy, moţiune susţinută în special de separatiştii catalani.

El a reluat apoi dialogul cu separatiştii în încercarea de a găsi o soluţie la criza din Catalonia, dar aceştia din urmă au sfârşit prin a-i retrage sprijinul în parlament şi au respins în februarie proiectul său de buget, ceea ce a antrenat convocarea de alegeri anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.