Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un medic ATI RUPE TĂCEREA după tragedia de la Piatra-Neamț: Oricare dintre secțiile ATI se poate găsi mâine în aceeași situație

Inquam Photos / tvmneamt.ro / Flavius Corfu
Spitalul Judetean Piatra Neamt

Oricare dintre secţiile ATI se poate găsi mâine în aceeaşi situaţie, spune Carmen Mărginean, medic anestezist. Medicul afirmă că instalațiile sunt vechi, oxigenul, insuficient și e lipsă de personal: „Dacă fiecare pat ATI ar fi avut o asistentă, mai mulți pacienți ar fi putut fi mutați”.

Instalațiile vechi și oxigenul insuficient, prize la fel de vechi ca instalațiile - așa arată secțiile ATI, adevărate „bombe cu ceas”, potrivit medicului ATI Carmen Mărginean.

Vezi și: Monica Pop: După părerea mea, pacienţii de la Piatra Neamţ nu au murit din cauza incendiului

„Singurul lucru pe care pot să îl spun e că nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou pentru că spitalele noastre au instalaţii vechi, oxigenul nu este suficient. sursele, prizele electrice foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile, practic e un pericol real în spitalele noastre în zilele acestea când, din cauza numărului mari de pacienţi înfectaţi cu COVID-19, care necesită oxgen, toate sursele de oxigen şi prizele elctrice sunt suprasolicitate”, spune medicul Carmen Mărginean.

Medicul vorbeşte despre puterea pe care colegii din Piatra Neamţ au avut-o pentru a salva bolnavii, deşi parea ceva aproape imposibil din cauza lipsei de infrastructură, dar şi numărului mic de personal. În Anglia este un medic şi doi rezidenţi la 10 pacienţi şi cate o asistentă la fiecare pacient intubat. Pentru a fi mutat un pacient ATI e nevoie de două persoane şi cam 30 de minute de pregătire.

„Aceşti pacienţi sunt conectaţi la tot felul de aparate, la vetilatoare. Şi practic pentru a transfera un pacient ca acesta şi la CT când facem examinările practic ne ia o jumătate de oră o oră să facem toate check-listurile, să ne asigurăm că avem tot echipamentul necesar la dispoziţie. Practic trebuie să ne asigurăm că avem destul oxigen, că ventilatoarele au suficientă baterie, să ne asigurăm că avem şi un plan B dacă pacientul se extubează accidental, dacă ventilatorul cedează avem o mască şi un balon şi, de obicei, ai nevoie de cel puţin două persoane pentru a salva un pacient de terapie intensivă, pentru a-l mobiliza. Ai nevoie de două persoane pentru a impinge patul şi să se asigure că e deconectată toata aparatura. Dacă nu am reuşit să stingem incendiul practic ar trebui să se facă pe orizontală evacuarea pacienţilor. Practic trebuie să mutăm pacienţii din zona în care ne aflăm, la distanţă de două uşi de incendiu pe orizontală, asta înseamnă că fiecare pacient trebuie mutat din zona respectivă cel puţin la două uşi distanţă, fiecare uşă se presupune că ţină focul la depărtare pentru 30-60 de minute”, explică mdicul ATI.

Problema este, spune dr. Carmen Mărginean, că în spitalele din România în care a fost până acum, niciunde nu a văzut slideuri, un fel de rampe sau targă făcută dintr-un material alunecos, care să fie trasă pe scări şi nici scaune speciale pentru transportul pacienţilor. Nici vorbă de uşi de incendiu care să se închidă automat ca să izoleze zona de flăcări! Dacă adăugăm clădirile vechi, lipsa personalului şi epuizarea medicilor şi asistentelor avem un scenariu sumbru. Cadrele medicale sunt şi ele victimele sistemului şi trebuie să salveze vieţi cu ce au la îndemână.

„Faptul că s-au întors după pacienţi să îi salveze este un fapt eroic şi nu am decât cuvinte de laudă pt colegii mei. E o muncă fenomenală să scoţi un pacient din ATI. Mai ales 5-10, caţi au fost acolo şi dacă au fost intubaţi e imposibil să faci cu două persoane în 2-5 minute. Secţia de ATI a fost la etaj. Singura cale de salvare pentru pacienţii de terapie intensivă care erau ventilaţi era practic mutarea lor într-o secţie alăturată protejată de incendiu sau prin folosirea unor slideuri se puteau muta pacienţii şi puteau fi trasnferaţi pe scări în jos. Îţi trebuie ceva timp sa faci asta şi cateva persoane. Daca fiecare pacient avea o asistentă era posibil ca mai muliț pacienţi să fie mutaţi”, mai explică dr. Mărginean.

Dr. Carmen Mărginean are o experinţă de doi ani la spitale din Mureş şi Cluj şi de nouă ani în Marea Britanie.

În urma incendiului de la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț au murit 10 pacienți și 7 persoane au fost rănite, între care și medicul de gardă Cătălin Denciu, care a încercat să își salveze pacienții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.