Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un medic din România s-a DEZLĂNȚUIT: Pacienții de la Urgențe RISCĂ să primească diagnostice GREȘITE din cauza volumului de muncă

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
spital

Un medic descrie, pe Facebook, situația de la o unitate de primiri urgențe unde se prezintă peste 150 de oameni și spune că 5-6 minute alocate unui pacient afectează decizia medicală, iar sănătatea personalului este afectată de stresul și de epuizarea determinată de volumul de muncă.

Citește și: Meteorologii vin cu VEȘTI bune pentru weekend - Vreme frumoasă, dar și ploi

Medicul Alina Martău, de la UPU Pitești, a postat, pe pagina sa de socializare, un text prin care își exprimă revolta față de volumul mare de muncă pe care îl are personalul de la urgență, unde se prezintă zilnic în medie 150 – 170 de oameni, iar medicii au la dispoziție doar 5-6 minute pentru un pacient, timpul foarte scurt afectând decizia medicală.

„Lumea nu mai are bunul simț de altădată, cel puțin în serviciul de urgență. În fiecare tură simt cum sănătatea personalului este afectată de stresul și epuizarea determinată de volumul mare de muncă și de cadre insuficiente. Este o presiune maximă, mai ales când simultan vin 2, 3 ambulanțe, când paturile sunt pline și nu știi cum să mai rotești pacienții, ținând cont de gravitatea lor, când în triaj crește starea de nervozitate a celor care așteaptă să fie consultați, când... Să examinezi, să investighezi, să tratezi în medie 150 - 170 de pacienți în 12 ore, în 2-3 medici, nu cred că omenește este normal, adică un pacient la 5-6 minute. Fiecare caz are particularitățile lui, iar timpul scurt poate afecta deciziile medicale”, a scris Alina Martău, pe Facebook.

Medicul mai arată că ritmul alert în care apar cazurile de urgență provoacă nemulțumiri în rândul pacienților cu stare de sănătate mai puțin gravă, iar unii dintre ei devin agresivi, adresând amenințări și expresii jignitoare personalului medical.

Concluzia mesajului este dură: „Serviciul de urgență este bolnav”.

„Dacă legislația privind adresabilitatea la camerele de gardă nu se schimbă, dacă medicina primară nu reușește să mai stopeze acest exod, dacă persoanele aflate sub influența alcoolului ar fi puse să plătească, dacă cei agresionați fără leziuni majore ar avea mai multă răbdare, poate s-ar mai dezaglomera spitalele. În prezent, dacă ar fi să fac o radiografie serviciului de urgență, l-aș declara bolnav. Tratamentul e simplu: modificarea Legii sănătății. Viața are prioritate!”, a scris, în încheiere, medicul de la UPU Pitești.

Referitor la textul postat pe Facebook, Alina Martău a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că este un mesaj „de la un medic, pentru medici”. Ea a mai spus că problema este că reglementările din sistemul de sănătate „nu sunt aduse la zi” în privința cazurilor care ar trebui să se prezinte la urgență.

De asemenea, medicul spune că nici înființarea centrelor de permanență nu a rezolvat problema, deoarece acestea sunt puține și nu sunt dotate cu aparatura medicală necesară, astfel că în final pacienții ajung tot la UPU, însă cauza principală a numărului mare de pacienți din urgență este lipsa unor reglementări clare privind medicina de familie.

„Cred că punctul forte în aceste distorsionări ale prezentării pacienților la urgență țin de medicina de familie. Cât tu, ca stat, n-ai inspector să-i controleze (n.r. pe medicii de familie), nu lucrează sâmbete, duminici, nu sunt la programe când trebuie, nu se implică total – din punctul meu de vedere și din ce îmi spun oamenii. (...) Ce am văzut eu în alte țări și știu de acolo este un sistem care funcționează destul de bine: ai venit la spital și ai, de exemplu, o nevralgie intercostală, care nu este o urgență și putea fi tratată de medicul de familie, din punctul meu de vedere putem vedea toate urgențele și toate non-urgențele, dar dimineața să se facă o notă de plată și s-o trimită medicului de familie, s-o ia din banii per capita. Eu cred că responsabilitatea medicului de familie va fi mult mai mare atunci”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Alina Martău.

Medicul a mai arătat că, potrivit legislației, la 20.000 de cazuri pe an, numărul de medici care trebuie să lucreze în urgență este de doi pe zi și doi pe noapte, dar că de la începutul anului și până în prezent la UPU Pitești s-a atins numărul de 50.000.

Referitor la declarațiile făcute vineri, la Iași, de premierul Viorica Dăncilă, care a spus că Guvernul a adus salariul unui medic la 4.000 de euro și a încercat să creeze condiții ca medicii să rămână în țară, Alina Martău a declarat că foarte puțini medici ajung să încaseze o asemenea sumă și că sporurile nu sunt aceleași în toate secțiile dintr-un spital.

„Eu nu am salariul 4.000 de euro, nici cu toate sporurile pe care ni le dă, nici cu noapte, nici cu gărzi, eu nu ajung la salariul acesta. Probabil, sporurile sunt date preferențial de fiecare spital. Sporurile de urgență merg până la 85%, sunt spitale în care se dă sporul foarte mare, noi, în Argeș, ajungem la 55%. Cred că dacă sporul este foarte mare se poate ajunge și la o astfel de sumă. Dar nu toți medicii au. Medicii de pe secții, din policlinică nu au sporurile acestea, doar cei din ATI sau de urgență ar putea să ajungă. (...) Sunt cazuri izolate, pot câștiga dacă lucrează și la privat, dar asta nu înseamnă că toți medicii din România câștigă sumele acestea”, a spus Martău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.