Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un mega-dosar se extinde: DNA loveşte cu forţă în ANAF

DNA 1

Direcţia Naţională Anticorupţie loveşte din nou în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Patru inspectori ANAF au fost puşi sub urmărire penală, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, în dosarul omului de afaceri Florian Walter, au declarat surse judiciare citate de Mediafax.

Cătălin Cercel, Iulian Dinuţ (inspectori antifraudă la Direcţia de Control Fiscal, potrivit datelor publicate de ANAF), Alexandru Bălan şi Gheorghe Dorel Ioja (angajaţi ai Direcţiei Operaţiuni Intracomunitare, potrivit datelor publicate de ANAF) au făcut parte din echipele de control trimise la societatea Romprest şi la firme partenere pe parcursul anului 2014, declară surse judiciare.

Conform acestora, există, printre altele, suspiciuni că inspectorii au trecut date nereale în actele de control. Potrivit surselor citate, unul dintre ei ar fi recunoscut, parţial, presupusele fapte în faţa procurorilor anticorupţie, mai notează Mediafax.

Vezi şi: Florian Walter scrie de zori la DNA: Primii grei pe care i-a turnat afaceristul

***

Dosarul omului de afaceri Florian Walter, care a fost disjuns de DIICOT Ploiești din dosarul Romprest, a fost preluat de DNA — Structura centrală și conexat la o altă cauză instrumentată de procurorii de aici.

Procurorii DIICOT Ploiești au efectuat, la începutul lunii mai 2015, zeci de percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, liderul rețelei fiind omul de afaceri Florian Walter.

La acel moment, anchetatorii au anunțat că Walter se sustrage urmăririi penale, fiind dat în consemn la frontieră, Tribunalul Prahova emițând, ulterior, un mandat de arestare în lipsă pe numele omului de afaceri.

Florian Walter este acuzat că a pus bazele unui grup infracțional organizat, format din 23 de persoane, care a desfășurat, în perioada 2012 — 2014, operațiuni financiare din sfera evaziunii fiscale și a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil și TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale tip fantomă, pentru realizarea operațiunilor ilicite.

Vezi şi: Florian Walter, denunţ exploziv la DNA: Cine ar fi încercat să-l ucidă

Potrivit DIICOT, Walter a inițiat și a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societății Compania Romprest Service SA București a achizițiilor, de la diverse societăți comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a grupului coordonat de Florian Walter este de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro), supusă procesului de reciclare.

Dosarul Romprest a fost trimis în judecată la doar câteva săptămâni de la data efectuării perchezițiilor, procurorii DIICOT Ploiești anunțând atunci că cercetările au fost disjunse față de omul de afaceri Florian Walter.

Ulterior, dosarul disjuns a fost conexat la o altă cauză instrumentată de DNA — Structura centrală.

Vezi şi: Avocata lui Walter explică de ce s-a ascuns afaceristul aproape un an în Dubai

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.