Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un membru al trupei Pink Floyd a ajutat la repatrierea a doi copii al căror tată se alăturase grupării Stat Islamic

bcbdmagazine.com
pink floyd

Doi copii originari din Caraibe şi aduşi în Siria de către tatăl lor care a aderat la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi-au regăsit mama şi vor fi repatriaţi datorită unuia dintre fondatorii legendarei trupe britanice Pink Floyd, potrivit avocatului familiei, relatează AFP, scrie Agerpres.

Autorităţile semi-autonome kurde i-au predat pe cei doi copii mamei lor în oraşul Qamichli, în nord-estul Siriei. 

Potrivit avocatului Clive Stafford-Smith, Ayoub Ferreira, acum în vârstă de şapte ani, şi fratele său Mahmoud, 11 ani, au fost răpiţi în 2014 în statul Trinidad şi Tobago din Caraibe de către tatăl lor pentru a-i duce în regiunea Raqqa, fost fief al SI în nordul Siriei. 

Regiunea a fost eliberată de sub controlul SI la sfârşitul anului 2017 de către Forţele democratice siriene (FDS), o coaliţie de combatanţi kurzi şi arabi susţinută de Washington în lupta antijihadistă şi care controlează o mare parte din nordul Siriei, între care oraşul Qamichli. 

"Ei fost răpiţi la 20 iunie 2014, la o zi după ce Ayoub împlinise trei ani", a declarat Stafford-Smith pentru AFP.

Citește și: Doliu în lumea muzicii! Acordeonistul francez Marcel Azzola a murit

"Mama lor nu avea nicio idee despre locul în care se aflau", a adăugat avocatul specializat în drepturile omului. 

Referindu-se la procedurile complexe şi costisitoare pentru repatrierea copiilor, Stafford-Smith a afirmat că britanicul Roger Waters, membru fondator al legendarei trupe Pink Floyd, s-a oferit să ajute această familie. 

Roger Waters s-a oferit să plătească totul şi a adus-o pe mama celor doi copii cu avionul din Trinidad", a subliniat el. 

Deşi în 2014 deţinea controlul în regiuni vaste din Siria şi Irak, SI a fost afectat de multiple ofensive lansate în ambele ţări. În apogeul ''califatului'' său, gruparea a atras în rândurile sale mii de luptători străini, dintre care unii s-au alăturat chiar cu membri ai familiei. 

Un responsabil al autorităţilor semi-autonome kurde pentru afaceri externe, Fener Al-Gayit, a declarat că cei doi copii au fost găsiţi în regiunea Raqqa în urmă cu câteva luni şi apoi au fost transferaţi spre zonele controlate de FDS. 

Responsabilul a preciza că tatăl copiilor a fost ucis, fără a oferi mai multe detalii. Aproximativ 1.000 de presupuşi jihadişti precum şi 550 de femei şi aproximativ 1.200 de copii, toţi cetăţeni străini, sunt în prezent deţinuţi de forţele kurde, potrivit unor responsabili. 

Declanşat în 2011, războiul din Siria a făcut peste 360.000 de morţi şi milioane de persoane au fost strămutate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.