Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un membru CSM s-a dezlănțuit înainte de discuțiile de la Palatul Victoria pe OUG7: 'De la un pretext, au apărut peste noapte tot felul de balauri juridici'

CSM

Procurorul Cristian Ban, membru CSM, a afirmat luni că, sub pretextul emiterii unor noi măsuri privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, în OUG 7/2019 "au apărut peste noapte tot felul de balauri juridici". 

"Vorbim aici de efectele ordonanţei de urgenţă. Efectele le vedem în stradă, efectele sunt atât de grave încât colegii noştri au recurs la gesturi şi la ultima formă de protest, le vedem cu toţii, e grav ce se întâmplă. De ce? De ce s-a ajuns aici? Avem o ordonanţă de urgenţă care, în loc să transpună ceea ce era urgent - recomandările MCV, recomandările Comisiei de la Veneţia -, care sunt obligatorii pentru România, avem o ordonanţă de urgenţă în care pornind, aşa cum s-a subliniat, de la un pretext, să spunem aşa, întemeiat - admiterea la INM, au apărut peste noapte tot felul de balauri juridici. Cum ar fi: instituţii prin care se blochează efectiv activitatea Ministerului Public şi în special la structurile specializate, avem norme prin care apare un Parchet paralel, total decuplat de sub autoritatea procurorului general, avem norme prin care se amestecă carierele la cel mai înalt nivel, la funcţiile de procuror de rang înalt şi, nu în ultimul rând, avem norme prin care se încalcă rolul constituţional al Secţiei pentru procurori", a spus Cristian Ban, în şedinţa plenului CSM, conform agerpres.ro.

Dosarul TelDrum stârneşte contre în CSM: Posibile abateri disciplinare la DNA sau la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie


El a adăugat că dispoziţii din OUG 7, care modifică legile Justiţiei, sunt "vădit" neconstituţionale şi discriminatorii. 

"Sunt dispoziţii vădit neconstituţionale şi nelegale. Sunt dispoziţii care pun într-o situaţie discriminatorie procurorii în raport de colegii judecători. (...) Noi, potrivit actualei Constituţii, suntem magistraţi, procurorii sunt magistraţi şi în niciun caz magistraţi de mâna a doua. Din punctul meu de vedere, soluţia nu poate fi decât abrogarea tuturor dispoziţiilor în afara celor care au caracter urgent şi care au fost transmise de către Secţia pentru judecători", a menţionat Ban. 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit în şedinţă luni pentru a dezbate efectelor adoptării OUG 7/2019, din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse. 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a invitat luni, la Palatul Victoria, câte un reprezentant al asociaţiilor de magistraţi, precum şi reprezentanţi ai CSM, pentru discuţii pe marginea legislaţiei în domeniul justiţiei. 

Pe 19 februarie, Guvernul a adoptat o OUG care modifică legile Justiţiei şi care interzice delegările în funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.