Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un miliardar australian dă în judecată Facebook pentru escrocherii cu criptomonede: A înșelat victimele cu milioane de dolari

wikipedia.org

Miliardarul australian Andrew „Twiggy” Forrest trimite facebook în instanță pentru reclame înșelătoare în criptomonede despre care el ar fi folosit numele pentru a frauda victimele, conform cointelegraph.com.

Președintele Fortescue Metals acuză Facebook că a încălcat legile Australiei privind spălarea banilor, susținând că „profită cu bună știință din acest ciclu de reclame ilegale” pe care nu l-a eliminat.

O ședință de judecată inițială în Curtea de Magistrați din Australia de Vest este programată pentru 28 martie, cu o ședință de condamnare așteptată mai târziu în 2022.

Forrest înaintează acuzațiile conform părții 10 a Codului penal al Commonwealth-ului, cu acordul procurorului general Michaelia Cash.

Potrivit dosarelor, o victimă australiană a pierdut 952.000 USD după ce a căzut în escrocherie. Documentele instanței au precizat că înșelătoria „a înșelat victimele cu milioane de dolari”.

„Aceste scenarii s-au jucat în înșelătoria subiacentă care a folosit numele, asemănarea și reputația Dr. Forrest pentru a găsi victime, care adesea au raportat că au fost escrocate după ce credeau că Dr. Forrest susținea de fapt schema de investiții.”

Avocații Forrest au spus că, deși „nu cunosc numărul exact sau identitățile persoanelor fraudate din cauza acestei înșelătorii vicioase, amploarea prejudiciului este vastă”.

Ei au adăugat că a cheltuit „sute de mii de dolari” pentru a se distanța de escrocherie din martie 2019, când a început să fie promovată pe Facebook.

Plângerea susține că accesul Facebook la datele utilizatorilor a fost unul dintre principalele „contribuții la proliferarea reclamelor ilegale, a „știrilor false” și a altor materiale nedorite de pe internet”. Forrest a adăugat că eșecul companiei de a elimina reclamele frauduloase a fost „o imprudent penal”.

O purtătoare de cuvânt a companiei-mamă a Facebook, Meta Platforms, a declarat pentru The Australian că adoptă o „abordare cu mai multe fațete pentru a opri aceste reclame” prin detectarea reclamelor, blocarea agenților de publicitate frauduloși și, în unele cazuri, luarea de acțiuni în instanță.

Cu toate acestea, Forrest consideră că gigantul rețelelor sociale ar trebui să facă mai mult pentru a preveni răspândirea fraudei pe platforma sa. Deoarece escrocii sunt localizați în mare parte peste ocean, Forrest spune că „nu pot fi urmăriți cu ușurință”.

El a adăugat că „cel mai bun mod de a proteja australienii este de a descuraja Facebook – printr-o urmărire penală – să nu permită să fie folosit ca instrument de crimă”.

„Facebook și-a arătat puțin apetitul de a se auto-reglementa sau de a lua măsuri de bază pentru a-i proteja pe australieni de utilizarea greșită a platformei sale de către escroci și escroci, așa că nu am rămas cu altă opțiune decât să iau această acțiune”, a spus el.

Dacă va fi găsit vinovat de instanțele australiene, Facebook ar putea risca amenzi și ar putea fi obligat să schimbe modul în care funcționează publicitatea.

Omul de afaceri a depus, de asemenea, un proces separat la Curtea Superioară din California în septembrie anul trecut, solicitând măsuri de instanță. Dosarul este încă pe rol, data cauzei civile încă nefiind stabilită.

Înșelătoria a fost în desfășurare

În 2019, Forrest a fost printre câteva celebrități australiene care au fost citate în mod fals depunând mărturie pentru o criptomonedă frauduloasă, inclusiv Kate Winslet. O înșelătorie a citat celebritățile în articole de știri false, care promovau o platformă falsă de investiții bitcoin.

În 2020, Comisia Australiană pentru Valori Mobiliare și Investiții a emis un avertisment cu privire la reclamele cripto false aprobate de celebrități, inclusiv australiani precum High Jackman, Nicole Kidman și Waleed Aly.

Alte celebrități, inclusiv Elon Musk, Bill Gates și Richard Branson, au fost, de asemenea, furate imaginea pentru a face față escrociilor cripto.

Forrest a trimis o scrisoare deschisă către CEO-ul Meta Platforms, Mark Zuckerberg, în noiembrie 2019, solicitând platformei să elimine reclamele frauduloase și să împiedice utilizarea imaginii sale în viitor.

După cum a raportat Cointelegraph în august 2021, înșelătoriile cu investiții i-au costat investitorilor australieni mai mult de 50,5 milioane de dolari în primele șase luni ale anului 2021, înșelătoriile criptografice contribuind la peste 50% din pierderi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.