Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un miliardar chinez a început să cumpere Hollywoodul: Care e ultima achiziție și ce a mai rămas

Hollywood

Globalizarea loveşte la cel mai înalt nivel. Totul se întâmplă în Statele Unite, acolo unde cetatea filmului a ajuns pe mâna unui miliardar chinez. Dar cum s-a întâmplat totul? Prin "cuceriri" pas cu pas. Responsabil pentru această transformare este miliardarul chinez Wang Jianlin. Acesta a cumparat, bucata cu bucata, Hollywood-ul, inima industriei americane de entertainment.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi s-a 'blindat': E URMĂRITĂ prin satelit după scandalul Black Cube / FOTO

Ultima tinta a celui mai bogat chinez este Dick Clark Productions, compania care organizeaza Globurile de Aur, premiile muzicale americane si alte show-uri, care ar aduce astfel China direct pe covorul rosu. Tinta principala ramane unul dintre cele sase mari studiouri de film de la Hollywood. Wang a negociat preluarea a 49% din Paramount Pictures, dar compania-mama, Viacom, a oprit in cele din urma tranzactia.

Vezi şi: Panică în Statele Unite: Toni Braxton a ajuns la spital, în stare critică / VIDEO

Imbogatit din imobiliare, Wang nu s-a ferit sa declare ca vrea sa China o forta dominanta pe plan global in entertainment. Oferta de 1 miliard de dolari pentru Dick Clark Productions vine dupa tranzactia din 2012, cand a cumparat lantul de cinematografe AMC cu 2,6 miliarde de dolari, iar anul acesta a achizitionat si compania de productie Legendary Entertainment, cu 3,5 miliarde de dolari. AMC a anuntat intre timp o oferta de 1,2 miliarde de dolari pentru rivala Carmike Cinemas. Tranzactia l-ar transforma pe Wang in detinatorul celor mai multe ecrane de cinema din intreaga lume, cu peste 8.200 de sali. AMC are astazi peste 5.300, iar Carmike aproape 3.000, in timp ce numarul 1 este Regal Entertainment Group, cu 7.300.

Citeşte şi: Nicuşor Dan e 'în corzi': Se cere intervenţia DNA pentru a verifica semnăturile

Ofensiva lui Wang a atras atentia autoritatilor americane, dar si a managerilor din industria de film. Acestia se tem atat de faptul ca ar putea pierde dominatia in domeniu in favoarea Chinei, cat si de posibilele influente culturale ale unei asemenea situatii. Pe 15 septembrie, 16 membri ai Camerei Reprezentantilor au redactat o scrisoare prin care cereau sa se extinda controlul Comitetului pentru Investitii Straine in SUA si asupra achizitiilor Chinei in media americana, sub aceleasi motive de siguranta nationala ca in cazul achizitiilor din domeniul aerospatial. "Exista temeri legate de incercari ale Chinei de a cenzura anumite subiecte si a introduce elemente de propaganda in media americana", au motivat oficialii, conform ProTV.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.