Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un militant pentru independenţa Balocistanului a fost arestat în cazul atentatului împotriva unor profesori chinezi la o universitate din Pakistan

Anadolu Agency
pakistan afganistan

Pakistanul a anunţat marţi arestarea unui militant care a furnizat suport tehnic pentru atacul sinucigaş cu bombă împotriva unor profesori chinezi la Universitatea din Karachi în aprilie, transmite Reuters.

Atacul, comis de o atentatoare sinucigaşă, a ucis trei membri chinezi ai Institutului Confucius, care derulează un program cultural şi educaţional în cadrul Universităţii din Karachi, şi pe şoferul microbuzului în care se aflau aceştia.

Atentatul a fost primul atac major din acest an împotriva unor cetăţeni chinezi care lucrau în Pakistan, un aliat de lungă durată al Chinei, şi a atras o condamnare puternică din partea Beijingului.

Marţi, ministrul informaţiilor din provincia Sindh, Sharjeel Memon, a afirmat că atacul a fost rezultatul eforturilor combinate a două grupări separatiste, Frontul de Eliberare a Balocistanului (BLF) şi Armata de Eliberare a Balocistanului (BLA), potrivit Agerpres.ro.

Bărbatul acuzat, Dad Bakash, a fost arestat luni în districtul de vest din Karachi şi a mărturisit că este comandantul unei celule 'în adormire' a BLF, a indicat ministrul într-o conferinţă de presă.

'El a mărturisit că a întreprins supravegherea cetăţenilor chinezi de la Universitatea din Karachi şi instalaţii importante, ca misiune dată de BLA, şi s-a întâlnit şi le-a furnizat asistenţă atentatoarei sinucigaşe şi soţului acesteia', a explicat oficialul.

Pakistanul s-a aflat recent sub o presiune în creştere din partea guvernului chinez pentru a le asigura securitate totală chinezilor care lucrează în această ţară.

Provincia Balocistan, bogată în resurse minerale, adăposteşte un port de apă adâncă în oraşul Gwadar, pe care China îl dezvoltă în cadrul proiectului Coridorului economic China-Pakistan (CPEC), parte a iniţiativei 'Belt and Road' ('Noul drum al mătăsii') a preşedintelui Xi Jinping de extindere a legăturilor comerciale.

Potrivit ministrului pakistanez, suspectul le-a spus anchetatorilor că reţeaua militantă se întinde şi în ţările vecine, unde se află în contact cu grupări separatiste din aceste ţări.

Gherilele separatiste din Balocistan spun că luptă pentru independenţa deplină a provinciei şi pentru o cotă mai mare din minele şi resursele minerale de pe teritoriul acesteia. Grupările atacă de obicei proiecte de gaze naturale, infrastructură şi forţe de securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.