Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ministru aruncă în aer Franța: descrie scene sexuale explicite. Protestatarii s-au inflamat și mai tare

proteste franta

O scenă sexuală explicită descrisă într-un roman recent publicat de ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a făcut ca guvernul instalat de preşedintele Emmanuel Macron să se confrunte cu noi acuzaţii că nu ascultă de preocupările ţării, deşi încearcă să domolească furia legată de nepopulara măsură a creşterii vârstei de pensionare, relatează The Guardian, informează News.ro.

Descrierile sexuale mult prea explicite din romanul Fugue Américaine, scris de ministrul economiei, Bruno Le Maire, au înfuriat politicienii din opoziţie şi au inspirat sloganuri şi graffiti antiguvernamentale batjocoritoare la demonstraţiile de stradă.

Romanul a fost publicat cu câteva ore înainte ca agenţia de Fitch să retrogradeze, săptămâna trecută, ratingul datoriei suverane a Franţei, alimentând acuzaţiile stângii că scrierea romanului a îndepărtat atenţia lui Le Maire de la economie şi inflaţie.

Cartea ministrului este o relatare fictivă despre pianistul Vladimir Horowitz, spusă prin intermediul relatărilor a doi fraţi care călătoresc în Cuba pentru a asista la unul dintre concertele sale. Însă o scenă de sex din capitolul 11 a devenit virală şi i-a determinat pe adversarii politici şi pe protestatarii francezi să îl ridiculizeze pe Le Maire.

France Info a relatat că scena de sex, în care este implicat un personaj numit Julia, a fost privită cu "batjocură şi stupoare", în timp ce ediţia franceză a Huffington Post a titrat: "Bruno Le Maire a scris despre un anus şi nimeni nu era pregătit pentru asta".

O frază a Juliei, "Niciodată nu am fost atât de dilatată", a stârnit batjocura şi a devenit subiectul unor pancarte şi graffiti antiguvernamentale la demonstraţiile de 1 Mai din întreaga Franţă.

A devenit subiect de glume


Comedianta Sophia Aram a citit scena de sex la cel mai popular post de radio din Franţa, pe o coloană sonoră cu muzică de la Spandau Ballet şi pe fondul unor glume despre economia îngenuncheată.

Olivier Varlan, istoric, a glumit pe Twitter spunând că guvernul ar trebui să înfiinţeze o linie telefonică de asistenţă psihologică pentru persoanele care au dat întâmplător peste acest capitol.

Romancierul francez premiat Nicolas Mathieu, deşi a acceptat că orice scenă de sex scoasă din context ar putea părea ridicolă, a oferit propria rescriere a scenei.

"Într-un moment în care francezii au mari îngrijorări cu privire la inflaţie, ar trebui să aibă un minut, o oră, o săptămână din timpul său pentru a se dedica scrierii unor scene erotice?", a întrebat revoltat deputatul François Ruffin, din partea partidului radical de stânga La France Insoumise.

Thomas Portes, din acelaşi partid, a scris pe Twitter: "Inflaţia explodează, milioane de oameni nu pot mânca, nu-şi pot umple frigiderul, nu-şi pot plăti chiria. Franţa se luptă cu reforma pensiilor. Şi în acest timp, ministrul Bruno Le Maire scrie romane. Până la capăt, ne aruncă dispreţul în faţă".

Colegul lui Le Maire, ministrul muncii, Olivier Dussopt, a recunoscut că nu a citit romanul, dar a apărat dreptul ministrului de a-l scrie. "Acest lucru arată că există sentimente în spatele costumelor miniştrilor", a declarat el pentru BFMTV, adăugând că a citit scena de sex şi că aceasta "l-a făcut să zâmbească".

Le Maire, confruntat cu provocarea de a face o rundă de interviuri mediatice pentru a promova un roman explicit, în condiţiile în care francezii se luptă să se descurce cu viaţa de zi cu zi, s-a grăbit să explice că scrisul este hobby-ul său. "Mulţi dintre voi mă întreabă cum găsesc timp să scriu când sunt ministru", a scris el pe reţelele sociale, explicând că acesta este modul său de a găsi un "echilibru personal" în viaţă. "Unii oameni fac grădinărit sau merg în drumeţii, eu scriu", a spus el, explicând ulterior la televiziunea franceză că scrie în vacanţe, în weekenduri şi după ce se trezeşte la 5 dimineaţa.

Le Maire, care a făcut parte anterior din partidul de dreapta al lui Nicolas Sarkozy şi a fost ministru al economiei de la preluarea mandatului de către Emmanuel Macron în 2017, a publicat cinci cărţi în perioada în care a condus economia franceză.

Într-o carte de memorii din 2004 despre perioada în care a fost consilier politic al ministrului de externe de atunci, Dominique de Villepin, Le Maire a provocat stupoare scriind despre faptul că soţia sa i-a atins penisul într-o excursie la Veneţia.

Cotidianul de stânga Libération a calculat că Le Maire a publicat mai multe cuvinte de la preluarea mandatului de ministru al economiei în 2017 decât prietenul său apropiat, controversatul romancier Michel Houellebecq, în aceeaşi perioadă.

Cea mai recentă dispută de pe scena politică franceză vine pe fondul unei alte controverse privind comunicarea guvernului Macron, după ce ministrul economiei sociale, Marlène Schiappa, a pozat pentru Playboy în toiul demonstraţiilor împotriva legii Macron privind pensiile. Prim-ministrul Élisabeth Borne a sunat-o pe Schiappa pentru a-i spune că "nu era deloc potrivit, mai ales în perioada actuală".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.