Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un mulaj al unuia dintre cei mai mari dinozauri care au cutreierat Pământul, expus la Londra

nhm.ac.uk
dinozaur

A trăit în Patagonia în urmă cu aproape 100 de milioane de ani şi mânca 130 de kilograme de vegetaţie pe zi: un mulaj al unuia dintre cei mai mari dinozauri care au trăit pe Pământ va fi expus la Londra începând de vineri, o premieră în Europa, informează AFP.

Scheletul animalului de 37,2 metri - un titanozaur numit Patagotitan mayorum, "Titanul din Patagonia" - a intrat în sala de expoziţii a Muzeului de Istorie Naturală din Londra. Dacă ar fi avut gâtul ridicat, dinozaurul ar fi fost de mărimea unei clădiri de cinci etaje, susţin cercetătorii.

Replica titanozaurului îşi stabileşte reşedinţa în aceeaşi sală a muzeului unde a fost expus până în 2017 popularul "Dippy", celebrul mulaj al unui diplodocus.

Demontarea dinozaurului "Dippy", care trona în sala centrală a muzeului din 1979, a provocat un val de tristeţe în rândul vizitatorilor, care au lansat petiţia "Salvaţi-l pe Dippy". El a fost înlocuit cu scheletul unei balene albastre, denumit "Hope".

Noul schelet expus este o replică a unuia dintre cei şase titanozauri - unul dintre cei mai mari dinozauri care au existat pe Terra - descoperiţi după ce un fermier argentinian a observat un os uriaş care ieşea din pământ în 2010. Săpăturile au durat apoi până în 2015, informează Agerpres.

"Au descoperit în pământ un cimitir cu şase animale diferite", a declarat pentru AFP Paul Barrett, responsabil ştiinţific al expoziţiei. "Pe parcursul a aproximativ trei ani, au excavat toate aceste oase şi au putut dezvălui că au descoperit un nou tip de dinozaur gigantic, unul dintre cele mai mari animale care au păşit vreodată pe pământ", a explicat el.

Dinozaurii descoperiţi au trăit în pădurile din ceea ce este azi Patagonia în urmă cu 95-100 de milioane de ani, în perioada Cretacicului Târziu.

Potrivit cercetărilor, aceste ierbivore gigantice cântăreau aproximativ 57 de tone, aveau un gât imens, o coadă lungă şi un necesar zilnic de hrană de 130 de kilograme de vegetaţie.

Oamenii de ştiinţă cred că toate cele şase animale au murit în acelaşi timp, fără să ştie de ce.

"Nu ştim de ce au murit (...) S-ar putea să fi fost luate de o inundaţie. Sau ar fi putut fi ucise de o altă problemă de mediu, cum ar fi o secetă", a declarat Barrett, adăugând că sunt în curs de desfăşurare cercetări pentru a afla cauza morţii dinozaurilor.

După descoperirea din Argentina, experţii au făcut scanări 3D ale fiecărui dinozaur pentru a crea replici din răşină de poliester şi fibră de sticlă, pe care le-au montat apoi pe o structură de oţel.

O companie canadiană a avut nevoie de peste şase luni pentru a realiza giganticul mulaj, plecând de la zeci de oase fosile excavate din sit.

Oasele reale ar fi fost mult prea grele pentru a fi expuse, dar faptul că este vorba de replici permite vizitatorilor să atingă mulajul.

Replica a ajuns la Londra în 32 de cutii separate, ceea ce înseamnă că "fiecare piesă a trebuit asamblată ca un puzzle gigantic", a povestit Sinead Marron, de la Muzeul de Istorie Naturală.

Potrivit acesteia, obiectivul expoziţiei este de a "spune povestea modului în care un astfel de animal a crescut dintr-un ou mic, mai mic decât o minge de fotbal, până la acest uimitor gigant de 57 de tone".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.