Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un muzeu al Universităţii Cambridge din Marea Britanie va restitui un tablou de Gustave Courbet: opera de artă a fost confiscată în 1941 de naziști

Cambridge Muzeu

Un muzeu al Universităţii Cambridge din Marea Britanie va restitui un tablou de Gustave Courbet, confiscat în 1941 de nazişti la Paris, urmaşilor proprietarului său, un evreu care a devenit membru al Rezistenţei, informează AFP.

Restituirea vine în urma unei cereri depuse de urmaşii lui Robert Bing, proprietarul tabloului "La ronde enfantine". Lucrarea, care ar fi fost pictată de Gustave Courbet (1819-1877) în jurul anului 1862, înfăţişează copii jucându-se într-o pădure, conform Agerpres.

Organismul Spoliation Advisory Panel, înfiinţat în anul 2000 de către guvernul britanic, a concluzionat marţi "că pictura a fost confiscată de către forţele de ocupaţie naziste deoarece Robert Bing era evreu". Organismul investighează reclamaţiile privind obiectele pierdute în perioada nazistă.

Ulterior, Muzeul Fitzwilliam din Cambridge a anunţat că opera va fi restituită urmaşilor lui Robert Bing. "Muzeul a avut grijă de lucrare, care poate fi acum returnată urmaşilor proprietarilor originali", a indicat muzeul într-un mesaj postat pe site-ul său.

Potrivit raportului publicat de Panel, la 5 mai 1941, doi membri ai Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg, o forţă nazistă responsabilă de furturile de opere de artă, au confiscat tabloul de Gustave Courbet din apartamentul lui Robert Bing, situat în arondismentul 16 din Paris. Potrivit raportului, lucrarea fusese cumpărată de bunica maternă a lui Robert Bing.

Bing a fost membru al Rezistenţei între 1941 şi 1944. A fost arestat, dar eliberat în ianuarie 1944. A murit în 1993, după ce a primit Crucea de Război şi medalia Rezistenţei franceze.

Tabloul a fost apoi plasat la Paris, la Jeu de Paume, "în beneficiul principalului colecţionar nazist, Hermann Goering", fondatorul Gestapo-ului, notează raportul.

Potrivit Muzeului Fitzwilliam, tabloul a fost găsit de soldaţii aliaţi la sfârşitul războiului în tuneluri secrete în Bavaria (sud-estul Germaniei).

El a reapărut în 1951, când un comerciant de artă londonez, Arthur Tooth & Sons, l-a cumpărat de la un elveţian, Kurt Meissner, suspectat de jaf de către autorităţile americane. Tot în 1951, lucrarea "La ronde enfantine" a fost cumpărată de reverendul Eric Milner-White, care a donat-o Muzeului Fitzwilliam.

De atunci, tabloul se află în muzeu, dar a fost împrumutat pentru expoziţii în Marea Britanie şi în alte părţi ale lumii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.