Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou conflict dur între Rusia şi Europa: Ce reproşează Consiliul Europei

CEDO

Rusia dă un exemplu rău şi subminează autoritatea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) arogându-şi dreptul de a nu respecta unele dintre hotărârile acestei instanţe, consideră comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, citat de AFP. 'Un stat membru al Consiliului Europei, care îşi reorganizează ierarhia constituţională internă astfel încât să evite obligaţia de a respecta Convenţia (Europeană a Drepturilor Omului) pune în pericol preeminenţa dreptului atât la el, cât şi în toate celelalte state membre', scrie Muiznieks într-un articol publicat pe website-ul Consiliului Europei.

Estimând că, în ultimii ani, contestările directe ale autorităţii Curţii au devenit 'mai explicite şi vehemente în câteva state membre', el face referire în mod special la Rusia, unde legislaţia a fost modificată la sfârşitul anului trecut pentru a permite Curţii Constituţionale să declare neconstituţionale unele decizii ale CEDO. Curtea Constituţională rusă a aplicat prima dată această lege în aprilie 2016 pentru o hotărâre a CEDO prin care s-a condamnat interzicerea dreptului de vot în cazul deţinuţilor, notează comisarul.

El deplânge totodată faptul că şi altele dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei par să urmeze comportamentul Rusiei. Astfel, 'în Azerbaidjan, un proiect al legii constituţionale, inspirat din legea rusă a Curţii Constituţionale, a fost depus de un deputat', în timp ce primul partid politic din Elveţia, Uniunea Democratică de Centru (UDC, dreapta populistă), are în vedere un vot popular pe tema 'Dreptul elveţian în locul judecătorilor străini', explică Muiznieks. El aminteşte de asemenea că şi Partidul Conservator britanic a propus cu şase ani în urmă înlocuirea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu o cartă britanică a drepturilor şi libertăţilor.

Insistând asupra 'contribuţiei extraordinare a Curţii la protejarea drepturilor omului în Europa', Muiznieks subliniază că respectarea hotărârilor definitive ale CEDO constituie pentru statele membre 'o obligaţie juridică fără echivoc'. El recunoaşte că unele decizii pot fi dificil de aplicat, 'întrucât ele ating chestiuni extrem de sensibile şi complexe pentru o ţară sau care vin împotriva opiniei majorităţii populaţiei', dar insistă că respectarea lor constituie o 'responsabilitate asumată' de toate statele membre, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.