Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou conflict între SUA şi Rusia: De la ce s-au luat

sua rusia

SUA au comunicat Moscovei preocuparea lor după ce avioane ruseşti au zburat în această săptămână în apropierea unui distrugător american din Marea Baltică, a anunţat joi Casa Albă, citată de Reuters.

'SUA au comunicat preocupările noastre părţii ruse', a declarat purtătorul de cuvânt Josh Earnest. 'Pot să vă spun că a avut loc o comunicare şi că vom încerca să ne rezolvăm problemele prin intermediul canalelor militare consacrate', a adăugat el. Pentagonul a anunţat miercuri că avioane de vânătoare ruseşti neînarmate au efectuat în această săptămână două zboruri extrem de aproape de distrugătorul militar american USS Donald Cook în apele internaţionale din Marea Baltică. Evocând mai multe incidente survenite luni şi marţi, un reprezentant al Pentagonului a descris survolarea de către avioane Su-24 la mai puţin de 900 de metri distanţă de nava americană. ''Este mai agresiv decât tot ceea ce am văzut de ceva timp'', a afirmat responsabilul american.

Manevrele au început luni în condiţiile în care distrugătorul american se afla la circa 70 de mile nautice (circa 130 de kilometri) de enclava Kaliningrad, teritoriul cel mai vestic al Rusiei, situat între Marea Baltică, Polonia şi Lituania. Două avioane ruseşti Su-24 au survolat de 20 de ori nava USS Donald Cook la mai puţin de 900 de metri distanţă şi la o altitudine de circa 30 de metri, conform oficialului american citat.

Ulterior, marţi, un elicopter rusesc de luptă antisubmarin Ka-27 a zburat de şapte ori în apropierea navei americane, făcând fotografii. La scurt timp, un avion Su-24 a sosit şi a survolat nava ''atât de aproape încât a provocat un vârtej în apă''. Avionul nu era înarmat. Marinarii americani au încercat de mai multe ori să contacteze aparatul rus pe frecvenţe internaţionale, dar nu au primit vreun răspuns.

''Potrivit comandantului distrugătorului, a fost un act periculos şi deloc profesionist'', a adăugat responsabilul american. Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, a replicat însă joi că echipajele celor două bombardiere ruseşti Su-24 au respectat 'toate regulile de securitate'. 'După ce au reperat nava (americană) în zona de vizibilitate, piloţii ruşi s-au îndepărtat de navă, respectând toate regulile de securitate', a insistat generalul rus, adăugând că 'nu înţelege reacţia indignată' a SUA. 'În proximitatea operativă a bazei Flotei Rusiei din Marea Baltică, libertatea de navigare a distrugătorului american nu anulează principiul libertăţii de zbor a avioanelor', a mai adăugat el. Potrivit acestuia, traseul avioanelor ruse - care efectuau zboruri de antrenament deasupra Mării Baltice, trecea prin zona unde se afla distrugătorul american, la aproximativ 70 km de baza navală rusă a Flotei din Marea Baltică, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.