Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou proiect de interconectare electrică între Egipt şi Grecia a fost prezentat la COP27

pixabay
steag grecia

Un nou proiect de interconectare electrică între Egipt şi Grecia (GREGY), care leagă Africa de Nord de Europa, a fost prezentat la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Schimbările Climatice COP27, de la Sharm El-Sheihk, Egipt.

Proiectul dezvoltat de societatea Elica S.A., parte a Copelouzos Group, a fost prezentat în pavilionul Comisiei Europene, în prezenţa unor invitaţi de rang înalt, miniştri, ambasadori şi secretari de stat.

Potrivit unui comunicat de presă al dezvoltatorului, transmis miercuri AGERPRES, conectarea reţelelor de alimentare cu energie electrică din Egipt şi Grecia se va realiza printr-un cablu submarin cu o lungime totală de circa 950 kilometri, cu flux bi-direcţional, acesta fiind unul dintre cele mai importante proiecte energetice din Europa, o prioritate, cu rol-cheie în contextul evoluţiilor geopolitice recente şi a crizei energetice, potrivit Agerpres.

"Prezentarea interconectorului GREGY-Elica subliniază că proiectul dispune de un buget de 3,5 miliarde de euro, contribuind la asigurarea independenţei faţă de alimentarea cu combustibili fosili şi gaze naturale, cablul submarin care va conecta cele două ţări urmând a transporta energie 100% verde, curată şi ieftină. Circa 3.000 de megawaţi de energie verde vor putea fi transportaţi din Egipt spre Grecia. Energia va fi generată cu ajutorul unor instalaţii de producere a energiei din surse regenerabile, cu o capacitate de 9,5 GW, dezvoltate şi operate de Copelouzos Group în Egipt. Cantitatea va înlocui anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, reducând emisiile de CO2 cu 10 milioane de tone anual. Proiectul este în acord cu strategia Uniunii Europene pentru tranziţia către energie verde şi atingerea nivelului zero de emisii de CO2 până în 2050, transformând Grecia în hub de energie "verde", în regiunea Mediteranei de Sud-Est. GREGY este un proiect emblematic pentru Europa de Sud-Est, în acord cu politica UE pentru crearea de coridoare de energie verde între Nord şi Sud, conectând sistemele electrice din Europa şi Africa de Nord", notează sursa citată.

La evenimentul de prezentare au fost prezenţi: John Karydas - CEO Divizia de Surse Regenerabile şi Soluţii de Stocare a Energiei, Copelouzos Group, Kostas Skrekas - ministrul elen al Mediului şi Energiei, Rossen Hristov - ministrul bulgar al Energiei, şi Harry Boyd-Carpenter - director general pentru strategia climatică din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Copelouzos Group activează în sectorul energetic, iar obiectul de activitate vizează comercializarea de gaze naturale, producţia de electricitate şi trading de energie din surse regenerabile, Project Management, Facility Management şi promovare.

Grupul deţine, totodată, un portofoliu diversificat de investiţii strategice, cea mai importantă fiind cea pentru Aeroportul Internaţional din Atena, plus dezvoltarea şi administrarea a 14 aeroporturi regionale din Grecia. De asemenea, compania are o activitate importantă în sectorul imobiliar, deţine şi administrează unele dintre cele mai puternice companii elene din acest domeniu.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.