Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou scandal între SUA şi Rusia: Deputaţii ruşi denunţă presiunile SUA asupra media ruse şi pregătesc măsuri de răspuns

sua rusia

Legislativul rus a avertizat vineri că unele media din SUA şi din alte ţări ar putea fi declarate "agenţi străini" şi obligate să prezinte informaţii complete cu privire la finanţe şi personal, relatează Reuters. Preşedintele Dumei de Stat ruse (Camera inferioară), Viaceslav Volodin, a precizat că deputaţii ar putea adopta chiar săptămâna viitoare prevederi în acest sens, în răspuns la ceea ce consideră a fi presiuni americane asupra media ruse. "Restricţiile care ar putea fi adoptate vor fi similare celor luate de SUA", a declarat Volodin.

Deputaţii ruşi susţin că este vorba de o măsură de răspuns la solicitarea Ministerului american al Justiţiei ca televiziunea Russia Today (RT), controlată de statul rus, să se înregistreze ca "agent străin" în SUA, solicitare considerată de Moscova drept un gest inamical. Potrivit RT, Ministerul american al Justiţiei i-a dat termen până luni pentru a se conforma legii numită FARA (Foreign agents registration act), care obligă orice societate ce reprezintă o ţară sau o organizaţie străină să raporteze cu regularitate autorităţilor americane despre relaţiile sale cu statul respectiv sau instituţia în cauză, în caz contrar fiind sancţionată cu îngheţarea conturilor.

RT este acuzată adeseori de Washington că serveşte drept organ de propagandă al Kremlinului. Postul rusesc de televiziune a fost menţionat în special la începutul anului într-un raport al serviciilor de informaţii americane vizând ingerinţa Moscovei în ultima campanie prezidenţială americană.

O primă lectură a unui proiect de lege privind noile restricţii aplicabile media străine din Rusia urmează să aibă loc la 15 noiembrie, proiectul putând fi adoptat până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Mai devreme în acest an, Duma rusă a lansat o anchetă pentru a stabili dacă CNN, Vocea Americii, Radio Libertatea şi "alte media americane" respectă legislaţia ţării. Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL), susţinute de guvernul american, au anunţat luna trecută că Moscova a ameninţat să clasifice redacţiile lor în limba rusă ca fiind "agenţi străini", în răspuns la presiunile SUA asupra RT, conform Agerpres.

Tot în octombrie, Rusia a indicat faptul că a renunţat la acuzaţiile de încălcare a legii ruse a media formulate împotriva CNN şi că postul american va putea transmite în continuare în această ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.