Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou șoc pe piețele globale: După grâu, India se pregătește să limiteze și exporturile de zahăr, deși e al doilea producător la nivel mondial

zahar

India va restricționa exporturile de zahăr ca măsură de precauție pentru a-și proteja propriile rezerve de alimente, un alt act de protecționism după ce a interzis vânzările de grâu în urmă cu puțin peste o săptămână. Prețul zahărului a urcat rapid după acest anunț, potrivit Bloomberg.

Guvernul indian plănuiește să limiteze exporturile de zahăr la 10 milioane de tone pentru anul de comercializare care se încheie în septembrie, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune. Scopul este de a se asigura că există stocuri adecvate înainte ca următorul sezon de zahăr să înceapă în octombrie, a declarat persoana, care a cerut să nu fie identificată deoarece informațiile nu sunt publice.

Măsura ar putea fi anunțată în zilele următoare, potrivit sursei citate. India a fost anul trecut al doilea cel mai mare exportator de zahăr din lume, după Brazilia, și numără Bangladesh, Indonezia, Malaezia și Dubai printre principalii săi clienți.

Un purtător de cuvânt al ministerelor Alimentației și Comerțului nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Contractele futures pe zahăr tranzacționate la Londra au crescut cu până la 1%. Producătorii din India s-au prăbușit pe bursă, Shree Renuka Sugars Ltd. scăzând cu 14%, iar Balrampur Chini Mills Ltd. cu 10%.

India a luat lumea prin surprindere la începutul acestei luni când a limitat exporturile de grâu după ce un val de căldură a distrus unele culturi, provocând o creștere a prețurilor de referință. Măsurile luate de guverne pentru a interzice vânzările în străinătate, în special în Asia, s-au intensificat în ultimele săptămâni, de când invazia Rusiei în Ucraina a provocat o nouă creștere a prețurilor mondiale la alimente, care au crescut deja foarte mult.

Alte măsuri recente luate de guvernele din Asia includ interzicerea exporturilor de ulei de palmier de către Indonezia și oprirea vânzărilor de pui în străinătate de către Malaezia.

Cea mai recentă măsură privind zahărul pare a fi un caz extrem de precauție, având în vedere că rezervele interne sunt abundente. Potrivit Asociației indiene a fabricilor de zahăr, se așteaptă ca India să producă 35 de milioane de tone în acest sezon și să consume 27 de milioane de tone. Incluzând stocurile din sezonul trecut de aproximativ 8,2 milioane de tone, are un excedent de 16 milioane de tone, inclusiv până la 10 milioane pentru exporturi.

O oprire a exporturilor este posibil să aibă un impact semnificativ asupra pieței mondiale a zahărului, având în vedere că India este un producător și exportator important. Odată ce expedierile vor atinge 9 milioane de tone, exportatorii vor trebui să solicite permise pentru a trimite restul de 1 milion de tone, a declarat persoana în cauză.

Companiile au semnat acorduri pentru a expedia 8,5 milioane de tone de la 1 octombrie anul trecut. Se estimează că 7,1 milioane de tone au fost expediate până la sfârșitul lunii aprilie, iar alte 800.000 până la 1 milion de tone vor fi probabil exportate în luna mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.