DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Un număr de nouă comune din țară vor beneficia de un sistem integrat de management al gunoiului de grajd, implementat de Ministerul Mediului

gunoi

Un număr de nouă comune din țară vor beneficia, anul viitor, de un sistem integrat de management al gunoiului de grajd, finanțat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care a lansat, luni, licitația pentru atribuirea contractelor de construire a platformelor de depozitare, anunță MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, încă nouă comune vor beneficia, de anul viitor, de un sistem de management al gunoiului de grajd.

Citește și: Jandarmerița bătută în timpul protestelelor din 10 august 2018 mută în forță împotriva Jandarmeriei

Comunele beneficiare ale acestei tranșe de investiții sunt Vinderei (jud. Vaslui), Coarnele Caprei (jud. Iași), Dumbrăveni și Horodnic de Sus (jud. Suceava), Tiha Bârgăului (jud. Bistrița Năsăud), Slătioara și Fârtățești (jud. Vâlcea), Turburea (jud. Gorj), și Bistreț (jud. Dolj).

Investițiile se fac în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), implementat de MMAP și finanțat de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Platformele se vor construi la nivel comunal, urmând să deservească fermierii mici și gospodăriile de subzistență care cresc animale, asigurând colectarea și managementul gunoiului de grajd în comunele respective.

„Din cauza specificului ei, România are peste 3 milioane de ferme mici și gospodării de subzistență, care cresc animale. Mare parte din acestea nu au capacitatea de a gestiona corespunzător dejecțiile de la animale. Acestea ajung să polueze cu nitrați apele de suprafață și, mai grav, apele freatice, respectiv fântânile din curțile oamenilor. Platformele pe care le finanțăm rezolvă problema poluării la nivel de comunitate, asigurând, în plus, și conformarea fermierilor la cerințele de plată ale APIA, legate de capacitățile de stocare a gunoiului de grajd”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Citește și: Florin Cîțu face acuzații grave: Știau că economia ajunge în această situație și ne-au lăsat să mergem în această direcție

Potrivit MMAP, beneficiarii investițiilor sunt exclusiv unitățile administrativ-teritoriale care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare.

„Pe lângă construirea platformelor, MMAP finanțează pentru fiecare din acestea un set de utilaje necesar colectării de la populație și manipulării gunoiului de grajd, constând în: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă”, se arată în comunicatul citat.

Investițiile sunt suportate în proporție de aproximativ 95% de MMAP, contribuția locală a beneficiarilor de aproximativ 5% constând în contravaloarea proiectării platformelor. După finalizare, investițiile sunt transferate către UAT, urmând să fie exploatate de acestea și monitorizate de MMAP.

„Finanțările în infrastructura specifică diminuării poluării cu nitrați, din cadrul Proiectului CIPN vor continua până la finalul proiectului, respectiv 31 martie 2022. Bugetul de investiții alocat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Proiect, pentru perioada 2017-2022, este de 36,32 milioane Euro.”, potrivit MMAP.

Citește și: Liderul PSD,despre eliminarea pensiilor speciale: Ori e desființatare la toata lumea, ori nu

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.